Kaartstijl

 Kaartstijl

Topografische kaarten zijn een zo natuurgetrouw mogelijke schematische weergave van de werkelijkheid. Ondanks dat ‘natuurgetrouw’ bepaalt de cultuur voor een groot deel hoe de kaart er uit komt te zien. Alleen al het gebruik van dikke in plaats van dunne lijnen of andere kleuren kan de eerste indruk van de kaart volledig veranderen.

Anders wordt dit bij commerciële kaarten of kaarten die door overheden gebruikt worden of kaarten die worden gemaakt voor speciale gelegenheden. Bij alle drie de soorten kaarten staat voorop dat de tekenaar zijn boodschap wil overbrengen op de lezer van de kaart. Kortom: de kaart als communicatiemiddel.

  • Commerciële kaarten
  • Kaarten voor instanties
  • Gelegenheidskaarten

Commerciële kaarten

Veel kaarten hebben een commercieel doel zonder dat je het merkt. Deze kaarten zijn bedoeld om klanten van informatie te voorzien of de kaartmaker wil geld verdienen aan het verkopen van de kaart. De plattegrond van de camping bij Castillo de Viñuelas, een natuurpark vlak bij Madrid, is bedoeld om klanten de weg te wijzen op het kampeerterrein. Bijvoorbeeld waar toiletten zijn en waar de parkeerplaatsen zijn. Ook branche organisaties of winkelketens maken kaarten, waarop bijvoorbeeld alle vestigingen van de winkel zijn en waar het hoofdkantoor is. Winkeliersverenigingen kunnen in een reclamecampagne een kaart huis aan huis laten bezorgen waarin zij de ruime parkeergelegenheden en goede bereikbaarheid onder je aandacht willen brengen.

Sommige uitgevers geven series kaarten uit, zoals stadsplattegronden of wegenkaarten. Zij maken een zo uitgebreid mogelijke kaart en willen die verkopen in de winkel. Als extra inkomstenbron worden bij deze kaarten advertenties geplaatst van bedrijven en instanties uit die regio.

Kaarten voor instanties

Terwijl commerciële kaarten voor een zo groot mogelijk publiek bedoeld zijn, zijn er ook veel kaarten die de meeste mensen nooit te zien zullen krijgen. Dit zijn de kaarten die voor overheden, onderzoeksinstanties en dienstverleners worden gemaakt.

Een voorbeeld hiervan is kadasterkaarten, waarop perceel en kavelgrenzen zeer nauwkeurig staan ingetekend met een kadastraal nummer er in. Dit nummer verwijst vervolgens naar een huisnummer met bijbehorende eigenaar en belasting gegevens.

Veel instituten doen onderzoek voor dienstverleners en overheden. Op die kaarten staan bijvoorbeeld ecologische waarden, historische waarden of milieu gegevens zoals stank, geluid en licht.

Deze kaarten voor instanties worden in opdracht gemaakt en de opdrachtgever bepaalt hierbij wat belangrijk is om op de kaart te tekenen en wat niet. Deze kaarten zijn dus geen natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Daarom zijn ze ongeschikt om te gebruiken bij voorlichtingsavonden en inspraakprocedures.

Gelegenheidskaarten

De minst natuurgetrouwe kaarten maar waarschijnlijk wel de leukste zijn gelegenheidskaarten. Deze plattegronden zijn bedoeld om aan een bepaalde gelegenheid een extra versiering te geven. Bij de opening van een nieuw park zal de gelegenheidkaart natuurlijk extra groen zijn en er zijn spelende kinderen en dieren te zien. Maar voor de opening van het winkelcentrum naast dit park wordt het gebouw extra mooi ingekleurd en de parkeerplaats neemt de rest van het witte vel papier in. Het park is waarschijnlijk helemaal weggelaten.

Andere gelegenheidskaarten kunnen worden gemaakt voor trouwerijen, schoolkampen, reünies, markten en kermissen. Kortom: dit is een grenzeloze toepassing van kaarten!

Related Items

2 reacties

  1. […] Kaartstijl […]

  2. […] Kaartstijl […]

Reacties zijn gesloten.