De Muskeg River Mine

Aardolie > De Muskeg River Mine

In Canada, 75 kilometer ten noorden van Fort McMurray in Alberta vind je een heel bijzonder olieveld. Hier bevind zich een grote voorraad olie in de grond van 1.65 miljoen vaten ruwe olie (bitumen). Dit is genoeg om in 10% van de oliebehoefte van Canada te voorzien. Om de olie te winnen is een project gestart: het Athabasca Oil Sands Project. De plannen zijn om de olie over een periode van 30 jaar te winnen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn twee lokaties ontwikkeld: de Muskeg River Mine, waar de olie in de grond zit en 493 kilometer verderop de Scotford Upgrader waar de olie bewerkt word zodat deze interessant is voor olieraffinaderijen. De installatie staat pal naast de grote raffinaderij van Shell, een van de partners in het project.

Niet zomaar oliepompen

Omdat olie steeds schaarser word nemen olieproducenten steeds grotere uitdagingen aan. Een uitdaging is het  Athabasca Oil Sands Project wel. De aanleg van de mijn begon in 1999 en werd in 2003 opgeleverd. Ja, je leest het goed. Een mijn! Meestal denk je bij een mijn aan steenkool of IJzererts. Maar hier haalt men olie uit een mijn. De olie bevind zich in  het zand van de oevers van de Muskeg River. De grond word in deze mijn afgegraven waarna de olie er uit gehaald wordt. Dus niet zomaar een pijpje in de grondslaan en pompen maar. Er gaat een hele serie aan bijzondere bewerkingsprocessen aan vooraf. Hightech dus!

Opvoeren productie

Ondanks de hoge kosten wil de grootste aandeelhouder Shell de productie fors opvoeren. Personeel is schaars en het is lastig om materiaal te verkrijgen dat bestand is tegen de ruwe omstandigheden in het gebied waar de olie zich bevindt. Het is er namelijk koud en moeilijk begaanbaar. Hierdoor lopen de kosten steeds hoger op.

Momenteel ligt de productie van het project op 155.000 vaten olie per dag. Dit moet dankzij een investeing van tien miljard dollar worden opgeschroefd tot 255.000 vaten per dag. De hoge olieprijs en de grote vraag naar olie maken deze investering rendabel.