Noordpool

“Recent vrijgegeven data van Amerikaanse en Britse militaire onderzeeërs onthulden dat het Noordpoolijs inde jaren 190 aan het eind van de zomer gemiddeld 40 % dunner was dan inde jaren 1950.In 2005 was er, volgens Ted Scambos van het National Snow and Ice Data center in Boulder, Colorado, het tijdstip van het minste ijs, nog maar 5,3 miljoen vierkante kilometer ijs over. Dat was 20 % minder dan in 1978. “ Lees verder

Grote paniek! Uit een recent onderzoek is gebleken dat in 2060 al het ijs op de Noordpool is gesmolten. Tenminste, als wij mensen zo doorgaan met de uitstoot van broeikasgassen. Nou, ik kijk er niet meer van op. Al op de lagere school werd mij duidelijk gemaakt dat het ijs op de polen smolt en dat daardoor het water in de zee zou stijgen. De stijgende zeespiegel zou er voor zorgen dat ons land onder water kwam te staan. Daarom moesten de dijken worden opgehoogd. De zee zou namelijk meters hoger komen te staan. Waarom is er een recent onderzoek nodig om dat maar weer eens te bevestigen? Geen idee. Mogelijk is het een onderzoek vanuit de milieulobby, om te protesteren tegen de uitstoot van CO2? Het zijn immers de auto-haters die alles aangrijpen om te bewijzen dat het de verkeerde kant op gaat met de aarde. Of misschien hopen weer anderen dat dit onderzoek autobezitters zo laat schrikken dat ze eerder overstappen op biodiesel of dat we allemaal in de aardgasauto van Citroën gaan rijden?

Tja… ze smelten de polen. Naast de nadelen die dat geeft zijn er vast ook voordelen aan verbonden. Zo komt er een onnoemlijke hoeveelheid zoetwater beschikbaar. Omdat die hoeveelheid zoetwater het systeem van de oceanen zo ernstig kan verstoren dat er een nieuwe ijstijd komt moeten we het anders oplossen. We kunnen ijsbergen naar Afrika slepen om daar de oneindige woestijn te veranderen in een groene oase, boordevol graan en rijst voor die arme Afrikaanse landen. Grote kunstmatige meren in plaats van bloedhete zandvalleien… prachtig toch? Naast het voedsel kunnen ze er ook enorme velden koolzaad aanplanten. Dit levert niet alleen biobrandstof op, het zorgt ook voor zuivere lucht. Hoe groener, hoe schoner. Misschien is het zo gek nog niet, een groener Afrika. In Europa daalt de temperatuur vanwege die nieuwe ijstijd en omdat het meer regent lopen de Hollandse moerassen vol met water. Daarom kunnen we met zijn allen in Algerije gaan wonen.

Maar zonder gekheid… elke week komt er weer een nieuw onderzoek over het milieu in het nieuws. En ze spreken elkaar altijd tegen. Dat de polen smelten is geen nieuws. Dit proces van smelten van de polen is in de afgelopen miljoenen jaren regelmatig gebeurd. Even als het ontstaan van een ijstijd, periodes van extreme droogte, periodes waarin het zeeniveau daalde en weer steeg. Waar maken we ons dan druk om? Zoeken we een zondebok voor de problemen die we niet kunnen verklaren en oplossen? Wij bekijken het van de zonnige kant. Wie de film “the day after tomorrow” kent weet wat de impact van een klimaatsomslag kan zijn. Het levert de meest geweldige natuurfoto’s op. Wolkenmassa’s die onbeschrijfelijk mooi zijn, sneeuw, zoveel dat je oneindig veel sneeuwpoppen kunt maken. Het landschap zal betoverend.

De Noordpool smelt. So what? Wat wil je er aan doen? Stoppen met autorijden? Daarvoor is het vast te laat. Koop liever een lekkere warme deken. (van natuurlijke materialen a.u.b.)

Noordpool