De werelderfgoed lijst van UNESCO

Ongeveer 900 natuurgebieden en culturele plekken op aarde zijn zo belangrijk, dat de uniek, onvervangbaar en van de hele wereld zijn. Ieder jaar stelt een commissie van de UNESCO van de Verenigde Naties (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) een lijst samen. De plekken en gebouwen op deze lijst noemt men werelderfgoed, in het Engels World Heritage.

De UNESCO riep deze lijst in het leven om onvervangbare plekken te beschermen. Landen zijn wel zelf verantwoordelijk voor het behoud er van, maar voor noodgevallen is er een speciaal fonds opgericht. De aanleiding voor het opstellen van de lijst was de verwoesting van de Aboe Simbel tempels in Egypte. Door de bouw van een stuwdam zouden de tempels onder water verdwijnen. In 1959 werd een internationale reddingsactie gesteund door 40 landen. Inmiddels staan er meer dan 900 plekken op de lijst, die door 185 landen wordt erkend.

In Nederland staan 9 plekken op deze lijst. Maar Spanje, Italië en China staan boven aan de lijst met meer dan 40 bijzondere plaatsen. De meest actuele lijst vind je hier.

Laat een bericht achter Reactie annuleren