Overgewicht

Overgewicht wil zeggen dat je te zwaar bent voor je leeftijd en lengte. Overgewicht kan door verschillende dingen veroorzaakt worden en hoeft gelukkig niet altijd een probleem te zijn.

Een beetje overgewicht is niet meteen een probleem. En schommelingen in je gewicht zijn vrij normaal. Niemand weegt elke dag exact hetzelfde, niet alleen je weegschaal kan afwijkingen geven ook het moment van de dag dat je jezelf weegt. Evenals de kleding die je draagt en zelfs de temperatuur of luchtvochtigheid kunnen van invloed zijn. Ga dus ook niet meteen van het ergste uit als je eens een kilo meer of minder weegt.

Maar zit je ruim boven het gemiddelde gewicht dat iemand van jouw leeftijd moet wegen, ga dan na waar het aan ligt…

Extreem overgewicht noemen we overigens obesitas.

Mogelijke verklaringen voor overgewicht:

Medicijnen

Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je verbranding trager verloopt waardoor je overgewicht kunt krijgen. Dit is vervelend, maar niet echt op te lossen.

Te weinig bewegen

Als je niet of nauwelijks beweegt of sport kun je last krijgen van overgewicht. Is dit het geval, meld je dan aan bij een sportvereniging of ga lekker naar buiten.

Verkeerd eten

Ongezond eten kan tot overgewicht leiden, is dit het geval dan kun je het beste je eetpatroon veranderen. Iets meer groente en fruit en wat minder vet of suiker is al snel de oplossing.

Te grote spiermassa

Dit komt voornamelijk voor bij sporters, geen enkel probleem als dit het geval is. Je bent gewoon gezond bezig.