Voedingsstoffen

voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn bruikbare bestanddelen van voedingsmiddelen.

Voedingsstoffen zijn nodig voor de groei en ontwikkeling van een organisme.

Voedingsstoffen zorgen voor energie en zijn van belang voor de opbouw van cellen en de regulering van lichaamsfuncties.

Het menselijk lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig en meeste kunnen we niet zelf maken. Dat wil zeggen dat het menselijk lichaam deze voedingsstoffen op een andere manier binnen moet krijgen, namelijk door opname van voedingsstoffen via het spijsverteringskanaal.

Voedingsstoffen voor de mens kun je onder verdelen in bouwstoffen, brandstoffen en beschermende stoffen. De bouwstoffen bestaan uit eiwitten, minerale zouten en water. De brandstoffen bestaan uit water en koolhydraten. Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. De beschermende stoffen zijn minerale zouten, vitaminen en voedingsvezels.

Mens in het heelal

Wil de mens dus in het heelal kunnen overleven dan zullen er voedingsstoffen moeten zijn. Deze voedingsstoffen kunnen deels kunstmatig zijn, natuurlijk zijn of gefilterd worden uit onze eigen afvalstoffen. Ze kunnen ook meegebracht worden vanaf de aarde in de vorm van pillen en poeders

Mens en leven op een andere planeet

Of er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn op een planeet hangt van veel factoren af. Om te beginnen moet er water aanwezig zijn, iets van planten om de fotosynthese op gang te brengen en natuurlijk diverse voedingsstoffen voor planten om te kunnen groeien. Daarnaast moeten dit planten zijn waar wij mensen onze voedingsstoffen uit kunnen halen.

 

Ga terug naar Biodiversiteit tot voedselproductie

of 

Ga verder naar voedingsstoffen aantonen