Voedselproductie

Vierkante meter tuin

Om te kunnen leven hebben we voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen krijgen we binnen via ons eten (zie ook voedselketen). Ons eten bestaat uit dierlijk en plantaardig materiaal. En door middel van o.a. landbouw en veeteelt wordt ons eten geproduceerd.

Landbouw is de activiteit waarbij het land wordt gebruikt voor het produceren van planten voor menselijk gebruik.

Veeteelt is de activiteit waarbij dieren wordt gebruikt voor het produceren van vlees en zuivel voor menselijk gebruik.

Gemiddeld heeft een mens genoeg aan 35-40 m2 om in zijn eigen voedselproductie te voorzien.

Mens in het heelal

Voor landbouw en veeteelt in het heelal komen we ruimte tekort als je bedenkt dat er voor elke persoon een oppervlakte van 35-40 m2 nodig is, die ruimte is er niet in een ruimtestation. Het komt er dus op neer dat voedsel vanaf aarde meegenomen moet worden de ruimte in. Omdat de opslagmogelijkheden beperkt zijn zal er zo efficiënt mogelijk met voedsel omgegaan moeten worden. Dat wil zeggen dat voedsel lang houdbaar gemaakt moet worden, dat voedsel voldoende voedingsstoffen moeten bevatten om de mens gezond te houden en dat voedsel weinig ruimte inneemt.

Mens en leven op een andere planeet

Als mensen op een andere planeet willen leven zullen ze zelf in hun eigen voedsel moeten voorzien. De mens kan er niet van uitgaan dat op een andere planeet eten aanwezig is, maar wel dat de mogelijkheden er zijn om zelf eten te verbouwen.

Vraag 1. Waar moet een planeet aan voldoen willen we er voedsel kunnen verbouwen?

Vraag 2. Wat heb je van aarde nodig om op een andere planeet voedsel te kunnen produceren?