Dagvlinders, ook wel echte vlinders genoemd

Dagvlinders, ook wel echte vlinders genoemd

Dagvlinders worden door veel mensen ook wel de “echte” vlinders genoemd. Alsof andere vlinders niet echt zijn? Natuurlijk wel, maar de mensen zien alleen deze vlinders doordat ze overdag zichtbaar zijn. Ze zoeken overdag naar hun voedsel waardoor wij ze van de ene naar de andere bloem zien fladderen.

Soorten dagvlinders

Er zijn ontzettend veel soorten dagvlinders, helaas komen er maar weinig daarvan in Nederland voor. Dit komt voornamelijk door ons eigen gedrag. Wilde bloemen worden door ons als onkruid gezien en bestreden met gif. Tuinen en parken bevatten tegenwoordig meer steen dan bloem waardoor er voor de dagvlinders weinig te halen valt. Daarnaast worden sommige rupsen als een plaag gezien waardoor de dagvlinder geen kans krijgt, denk maar eens aan het koolwitje…

Nederlandse dagvlinders

Op de pagina De Nederlandse Dagvlinders tref je een overzicht aan van de dagvlinders die hier voorkomen. De afgelopen jaren zijn ze helaas in aantallen afgenomen, sommige zijn wellicht al definitief uit ons land verdwenen!

Wilde planten

Heel belangrijk voor het voortbestaan van dagvlinders zijn de wilde planten. Oftewel planten die van nature hier in ons land voorkomen. Men wordt dan ook verzocht om niet te maaien vanaf maart tot en met september. Dit om dagvlinders en andere insecten een kans te geven om zich voort te planten. Laat gemaaid gras en kruiden vervolgens zo lang mogelijk liggen i.v.m. eitjes, coconnetjes en meer. Dit is bovendien ook beter voor de bodem!