De Kolibrivlinder: Een Bijzondere Vlinder

De kolibrivlinder is een unieke vlinder. Hij lijkt op een kolibrie. Hij is snel en klein. Zijn wetenschappelijke naam is Macroglossum stellatarum. De vlinder komt vaak voor in Europa, Azië en Noord-Afrika.

Hoe ziet de kolibrivlinder eruit?

De kolibrivlinder heeft een bruin lijf. Zijn vleugels zijn oranje en bruin. De vleugels hebben zwarte vlekken. De vleugelslag is heel snel. Dit lijkt op een kolibrie. De voelsprieten zijn kort en recht. Hij heeft een lange roltong. Hiermee drinkt hij nectar.

Waar leeft de kolibrivlinder?

De kolibrivlinder leeft in tuinen, parken en velden. Hij houdt van bloemen. Hij zoekt bloemen met veel nectar. Lavendel en vlinderstruik zijn favoriet. In de zomer zie je hem het meest. Soms zie je hem ook in de winter. Dan zoekt hij een warme plek.

Hoe vliegt de kolibrivlinder?

De kolibrivlinder vliegt snel en precies. Hij kan stilhangen in de lucht. Dit lijkt op een helikopter. Hij beweegt zijn vleugels 70 tot 80 keer per seconde. Dit maakt hem heel wendbaar. Hij kan snel van richting veranderen.

Wat eet de kolibrivlinder?

De kolibrivlinder drinkt nectar. Hij gebruikt zijn lange roltong. Hiermee bereikt hij de nectar in diepe bloemen. Hij houdt van geurende bloemen. Overdag zoekt hij voedsel. In de avond zie je hem ook vaak.

Hoe plant de kolibrivlinder zich voort?

De kolibrivlinder legt eitjes op planten. Vaak kiest hij de walstro. De eitjes zijn klein en rond. Ze zijn groen van kleur. Na ongeveer een week komen de rupsen uit. De rupsen eten de bladeren van de plant. Ze groeien snel. Na een paar weken verpoppen ze zich. Uit de pop komt een nieuwe kolibrivlinder.

Waarom is de kolibrivlinder bijzonder?

De kolibrivlinder is bijzonder door zijn vliegstijl. Hij lijkt echt op een kolibrie. Ook zijn lange roltong is uniek. Hiermee kan hij nectar drinken uit diepe bloemen. Dit kunnen veel andere vlinders niet.

Hoe herken je de kolibrivlinder?

Je herkent de kolibrivlinder aan zijn snelle vleugelslag. Ook de lange roltong valt op. Hij hangt vaak stil voor een bloem. Dit maakt hem makkelijk te herkennen. Kijk goed naar zijn kleur en vleugels. De combinatie van oranje en bruin is kenmerkend.

Help de kolibrivlinder

Wil je de kolibrivlinder helpen? Plant dan bloemen in je tuin. Kies voor lavendel en vlinderstruik. Zorg voor gevarieerde bloemen. Dit trekt meer vlinders aan. Geen gif gebruiken helpt ook. Vlinders zijn gevoelig voor bestrijdingsmiddelen.

Kolibrivlinder onderzoeken

Op school kun je de kolibrivlinder onderzoeken. Maak een project over deze vlinder. Zoek uit waar hij leeft en wat hij eet. Maak foto’s van de vlinder in je tuin. Dit is leuk en leerzaam. Zo leer je meer over de natuur.

Slot

De kolibrivlinder is een fascinerende vlinder. Hij lijkt op een kolibrie en vliegt snel. Hij drinkt nectar met zijn lange roltong. Deze vlinder maakt de natuur bijzonder. Let goed op als je buiten bent. Misschien zie je hem wel!