Klimaatverandering, wat is het gevolg?

Klimaatverandering, wat is het gevolg?

Klimaatverandering is niets nieuws, sinds het begin van de aarde verandert het klimaat. Hierdoor kan het warmer worden op delen van de aarde waar het eerst lange tijd koud was en andersom. In het algemeen is het zo dat deze veranderingen vrij langzaam gaan. Hierdoor kan het leven op de aarde zich er langzaamaan aanpassen.

Dieren zullen migreren naar gebieden die wel geschikt voor ze zijn, planten kunnen dat niet. Ze zullen zich door de jaren heen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Dat is als ze er tenminste de kans voor krijgen.

Maar als de klimaatverandering erg plotseling is of ineens snel gaat dat wordt dat lastiger voor het leven op aarde. Ze hebben moeite met zich aanpassen. En plotseling moet je nu niet zien als vandaag op morgen, maar wel een versnelling in het proces. Iets wat eerst honderden jaren duurde gebeurt dan ineens in tientallen jaren.

En dat is waar de wetenschap zich zorgen om maakt. Het klimaat verandert nu dus sneller dan in het verleden. En hoewel de natuur (planten en dieren) zich in het verleden hier op aan konden passen juist doordat deze verandering geleidelijk plaatsvond is dat nu niet het geval. De natuur heeft ontzettend veel moeite zich aan te passen aan de snelheid van de verandering.

Ja het klimaat verandert en ja dit is al sinds het begin van de aarde zo. Maar de snelheid waarop het verandert ligt veel hoger dan voorheen. De gevolgen van deze versnelling zijn niet te overzien. En daar schuilt het gevaar. Het gevaar voor het voortbestaan van alle leven op aarde. Kan de natuur zich hierop aanpassen? Als dat namelijk niet het geval is dan heeft de mens een probleem. Niet voldoende schoon drinkwater bijvoorbeeld, of niet voldoende voedsel. En wat dan? Zal dat het einde van de mensheid betekenen?