Paddenstoelen

Je zou het niet zeggen, maar paddenstoelen behoren tot de grootste levende organismen op aarde. Het zijn schimmels waarvan de wortels uitgestrekte netwerken kunnen vormen. Die netwerken zijn soms tientallen meters groot. Met die wortels nemen ze voedsel op uit andere dode of levende organismen. Meestal kom je paddenstoelen tegen in de herfst. Maar wie oplet komt ze het hele jaar door tegen.

Waaruit bestaat een paddenstoel

 1. Hoed
 2. Kraag of kraag
 3. Steel
 4. Beurs of knol
 5. Voedingsdraden of mycelium of zwamvlok
 6. Sporen
 7. Lamellen of buisjes

De heksenkring

Een paddenstoel zoals je die in het bos ziet is alleen de vrucht. De paddenstoel is in werkelijkheid het stelsels van wortels onder de grond. Zo’n stelsel noemt men het mycelium. Een heksenkring ontstaat doordat dit mycelium  zich steeds verder verspreid in alle richtingen en elke keer nieuwe voedingsbodem zoekt. Een netwerk van voedingsdraden kan enorm groot worden. In Corvallis in de Verenigde Staten is een paddenstoel ontdekt die 880 hectare groot is. Dat is bijna 9 vierkante kilometer!

 • A- Mycelium breid zich uit
 • B- Vrucht (paddenstoel) sterft, mycelium groeit verder
 • C- Aan de randen ontstaan nieuwe vruchten van waaruit het mycelium  verder uitbreid

Liedjes

 • Van de hoge hoge bomen
 • Ploplied
 • Herfst wat heb je te koop
 • Op een grote paddenstoel

Paddo’s

Paddo’s is een populaire naam voor paddenstoelen. In het algemeen bedoelt men er paddenstoelen mee die een bepaalde geestverruimende werking hebben. Je hoort vaak zeggen dat het gebruik van natuurlijke stoffen en middelen geen kwaad kan. Maar bij onjuist gebruik van paddo’s kunnen de effecten toch heel vervelend zijn. Wij raden het af en willen het zeker niet stimuleren. Wil je toch experimenteren, weet dan waar je aan begint.