Tekenbeten en de ziekte van Lyme

50% van de teken is drager van deze ziekte. En als je bedenkt dat je tijdens een wandeling meer dan 100 tekenbeten op kan lopen (in bijzondere gevallen) dan moet je als je thuis bent bijzonder goed op teken controleren.

Veroorzaker

De ziekte van Lyme word veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Het verspreid zich via bloed en lymfe vocht en kan zo dus worden overgedragen door teken. Debacterie veroorzaakt klachten aan o.a. het hart, gewrichten en het zenuwstelsel en kan blijvende schade veroorzaken.

Dragers

Zoals reeds eerder gezegd is de teek de drager van de ziekkte van lyme. Gelukkig zijn niet alle tekensoorten drager van deze ziekte. Het gaat slechts om de volgende tekensoorten:

Voorkomen

De ziekte komt voor in Zuid-Duitsland, Noordoost Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, sommige gebieden in Scandinavië, delen van Oost-Europa en Siberië.

Stadia

De ziekte kent drie stadia, herkenbaar aan bepaalde symptomen.

  1. Rond de beet ontstaat een ronde, rode vlek. Deze word steeds groter en dat kan enkele maanden duren. Zie plaatje, ga direct naar de huisarts als je dit constateert

  2. Binnen enkele weken tot maanden na het verschijnen van de rode vlek ontstaan problemen met het zenuwstelsel. Kleine gelaatstrekken worden moeilijk of onmogelijk, er kan pijn in de ledematen ontstaan. Zelden ontstaan problemen met het hart.

  3. De klachten worden heviger en zijn blijvend. Er kan paarse verkleuring van de huid ontstaan aan de uiteinden van de armen en benen. De ziekte kan in zeldzame gevallen leiden tot de dood.

Bestrijding

We bouwen geen weerstand op tergen de ziekte en er zijn nog geen medicijnen ontwikkeld om de ziekte te voorkomen. Wel bestaan er antibiotica, waarmee in elk stadium de ziekte kan worden bestreden, als bestaat de kans dat er blijvende schade is aan het zenuwstelsel.

Verwijderen

Gebeten door een teek? Verwijder hem met een speciale tekentang.