Teken en mensen

Naamsbekendheid

Wie een hond heeft en zijn viervoeter vaak meeneemt het bos in weet hoe vervelend teken zijn. Ze bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed. Dit kan behoorlijk vervelend zijn, vooral als de teek zich heeft vastgebeten achter een oor of aan de binnenzijde van een poot.

Teken en mensen

De laatste jaren worden mensen echter ook steeds vaker slachtoffer van teken. Geen wonder, want de mens in de westerse wereld denkt ten onrechte dat ze zich niet hoeven te beschermen. Je ziet dan ook steeds meer mensen in een korte broek, op sandalen of slippers zonder top of hemd in de tuin werken, door het park lopen en zelfs boswandelingen of fietstochten, strandwandelingen of fietstochten of andere natuurgebieden opzoeken. Hier schuilt het grote gevaar, de teek zit immers overal en maakt geen onderscheid tussen plantsoen of park en natuurgebied. Een beet zit in een klein hoekje… [meer tekenbeten]

De teek

Teken zijn heel klein. Maar als je de moeite neemt ze beter te bekijken dan ontdek je dat ze acht poten hebben. Het zijn dus geen insecten, maar mijten, familie van de spinnen. Teken hebben geen voelsprieten. Om warmbloedige wezens op te sporen hebben ze goed ontwikkelde en gevoelige zenuwen in hun voorste paar poten. Deze poten gebruiken ze vooral als voelspriet. Ze verschuilen zich graag in struiken en bomen, maar ook hoge grassen.

Voortplanting

Teken blijven meestal een week lang op hun slachtoffer zitten. In die week zuigt ze zich vol met bloed. Van die situatie maakt het mannetje gebruik. Door tussen de vrouwtjes teek en de huid in te gaan zitten krijgt hij de kans om het vrouwtje te bevruchten. Het bloed gebruikt ze vervolgens om de eitjes te produceren die ze in klonten van 1000 tot 2000 op een vochtige plek legt. Uit de eitjes komen larven. Deze noemen we nymfen. Om zich vervolgens van larve tot teek te ontwikkelen hebben ze vers bloed nodig, maar als de nymfe geen bloed vinden kan is dat geen probleem. Ze kunnen lang zonder.

Families

Teken kun je opdelen in 3 families:

  • Argasidae

  • Ixodidae

  • Nutalliellidae

Tabel

Als je wilt weten welke teek je gevonden hebt moet je maar eens in onze tabel kijken. Je zult dan zo in staat zijn hem op naam te brengen…

Ziekten

Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen op mensen, waaronder de bekende ziekte van Lyme. Afhankelijk van het land waar je bent verschillen de ziektes. In Frankrijk tot Rusland kun je Frühsommer-Meningo-encephalitis oplopen. Rond de Middellandse zee bestaat de kans dat je Fièvre boutonneuse krijgt. In ons land komt steeds vaker babesiosis voor.