Wespensteek

Inleiding

Wespen zijn nuttige insecten die een belangrijke rol spelen in het ecosysteem, maar hun steken kunnen pijnlijk en soms gevaarlijk zijn. Een wespensteek kan leiden tot pijn, zwelling en in ernstige gevallen allergische reacties die medische noodhulp vereisen. Dit artikel biedt een uitgebreide gids over wat je moet weten over wespensteken, hoe je ze kunt behandelen, en hoe je jezelf kunt beschermen tegen wespen.

Wat gebeurt er bij een wespensteek?

Wanneer een wesp steekt, injecteert ze een kleine hoeveelheid gif in de huid. Dit gif bevat verschillende toxines en enzymen die pijn, roodheid en zwelling veroorzaken. In tegenstelling tot bijen, die slechts één keer kunnen steken en daarna sterven, kunnen wespen meerdere keren steken omdat hun angel niet in de huid blijft steken.

Symptomen van een wespensteek

De symptomen van een wespensteek kunnen variëren van mild tot ernstig en zijn afhankelijk van de gevoeligheid van het individu voor het gif. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Acute pijn: Direct na de steek voel je een scherpe pijn op de plek van de steek.
 • Roodheid en zwelling: Het gebied rondom de steek kan rood worden en opzwellen.
 • Jeuk en irritatie: De huid kan jeuken en irriteren.
 • Lokale warmte: De gestoken plek kan warm aanvoelen.

In sommige gevallen kunnen mensen een allergische reactie op het wespenvergif ontwikkelen, wat kan leiden tot ernstigere symptomen zoals:

 • Uitslag of netelroos: Over het hele lichaam.
 • Zwelling van de lippen, tong of keel: Dit kan ademhalingsproblemen veroorzaken.
 • Duizeligheid of flauwvallen: Als gevolg van een bloeddrukdaling.
 • Misselijkheid of braken: In sommige gevallen.
 • Anafylaxie: Een levensbedreigende allergische reactie die onmiddellijke medische hulp vereist.

Eerste hulp bij een wespensteek

Bij een gewone reactie op een wespensteek zijn de volgende stappen nuttig:

 1. Verwijder de angel: Hoewel wespen meestal hun angel niet achterlaten, is het goed om te controleren. Gebruik een schone naald of je vingernagel om de angel eruit te schrapen indien nodig.
 2. Reinig de steekplek: Was het gebied met water en zeep om het risico op infectie te verminderen.
 3. Koude compressie: Breng een koud kompres of een ijspak aan om zwelling en pijn te verminderen. Doe dit in intervallen van 10-15 minuten.
 4. Antihistaminica: Neem een antihistaminicum om jeuk en zwelling te verminderen. Dit kan helpen bij milde allergische reacties.
 5. Pijnstilling: Gebruik vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol om de pijn te verlichten.
 6. Hydrocortisoncrème: Breng een milde hydrocortisoncrème aan om jeuk en irritatie te verminderen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Hoewel de meeste wespensteken thuis kunnen worden behandeld, zijn er gevallen waarin medische hulp noodzakelijk is. Zoek onmiddellijk medische hulp als je een van de volgende symptomen ervaart:

 • Ernstige zwelling: Vooral als het zich uitbreidt buiten de steekplaats.
 • Symptomen van anafylaxie: Zoals ademhalingsproblemen, zwelling van de keel of tong, duizeligheid, of flauwvallen.
 • Infectie: Tekenen van infectie zijn verhoogde roodheid, pus, of toenemende pijn rond de steekplaats.

Voorkomen van wespensteken

Preventie is de beste manier om te voorkomen dat je wordt gestoken door een wesp. Hier zijn enkele tips om wespensteken te voorkomen:

 1. Vermijd geparfumeerde producten: Wespen worden aangetrokken door zoete geuren, dus vermijd het gebruik van parfums, lotions of haarproducten met sterke geuren.
 2. Kleding: Draag lichte, neutrale kleuren en vermijd felgekleurde kleding of bloemenprints die wespen kunnen aantrekken. Bedek zo veel mogelijk huid met lange mouwen en broeken.
 3. Eten en drinken: Wespen worden aangetrokken door voedsel en dranken, vooral zoete producten. Bedek voedsel en dranken buitenshuis en vermijd het drinken uit open blikjes of flessen.
 4. Blijf kalm: Als een wesp in de buurt komt, blijf dan rustig en maak geen plotselinge bewegingen. Wespen steken vaak uit zelfverdediging, dus vermijd ze te provoceren.
 5. Nesten vermijden: Blijf uit de buurt van wespen- of horzelnesten. Als je een nest in de buurt van je huis vindt, roep dan een professionele ongediertebestrijder in om het veilig te verwijderen.

Natuurlijke afweermiddelen

Sommige natuurlijke middelen kunnen helpen om wespen op afstand te houden:

 • Essentiële oliën: Geuren zoals pepermunt, citroengras en eucalyptus kunnen wespen afweren. Gebruik een spuitfles met water en een paar druppels essentiële olie om gebieden te besproeien waar je geen wespen wilt hebben.
 • Planten: Sommige planten, zoals munt, citroengras en lavendel, kunnen wespen op natuurlijke wijze afweren. Overweeg om deze in je tuin te planten.

Conclusie

Hoewel wespen nuttige insecten zijn, kunnen hun steken onaangename en soms gevaarlijke reacties veroorzaken. Door te begrijpen wat je moet doen bij een wespensteek en hoe je steken kunt voorkomen, kun je jezelf en anderen beschermen. Zorg ervoor dat je altijd voorbereid bent op een mogelijke wespensteek en aarzel niet om medische hulp in te schakelen als de situatie dat vereist. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je veilig van de buitenlucht genieten zonder je zorgen te maken over wespensteken.