Dossier Vogelgriep H5N8 – Update 4

vogelgriep-H5N8-2014-v5

Update 30-11-2014 In Zoeterwoude is vogelgriep vastgesteld bij een boerderij. Zoeterwoude ligt niet ver van Ter Aar en Hekendorp waar het eerder  uitbrak. Na een week waarin geen nieuwe gevallen werden gevonden is dit een grote tegenslag. Ook hier moeten tienduizenden dieren worden geruimd.

Update 21/22-11-2014 In Kamperveen, Overijssel, is op een boerderij H5N8 gevonden. Op twee andere in de directe omgeving zijn eveneens dieren met verschijnselen gevonden. Uit voorzorg geldt er nu ook een ophokplicht in België. On de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren is op twee plaatse vogelgriep vastgesteld. In een geval betreft het een taling, een wilde eendensoort.

Update 20-11-2014 In Ter Aar is eveneens een H5 variant van de vogelgriep aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of dir ook om de H5N8 variant gaat. Er is een beschermingszone van 10 kilometer ingesteld rond het getroffen bedrijf. Het landelijke vervoersverbod dat eerder deze week werd opgeheven is weer van kracht. Op de eendenboerderij in Engeland is H5N8 bevestigd.

17-11-2014 Bij een kippenboerderij in de gemeente Oudewater bij Utrecht is vogelgriep vastgesteld. Het betreft een voor mensen besmettelijke variant H5N8. Daarom is besloten om vanaf zondagmorgen een vervoersverbod in te stellen voor 72 uur. Dit geldt voor vogels, eieren en mest. In een zone van ruim tien kilometer rond geldt een vervoersverbod van 30 dagen.

Ook in Engeland is vogelgriep aangetroffen op een pluimveebedrijf. Het gaat zeer waarschijnlijk ook om een H5 variant, maar welke precies is nog niet bekend. De Europese Commissie onderzoekt momenteel mogelijkheden voor een exportverbod van pluimvee binnen en buiten Europa. [Achtergronden].

Externe links