web
analytics
Staartmees (Aegithalos caudatus) | GEOlution

    Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Staartmees (Aegithalos caudatus)

staartmees

Nederlandse naam:  Staartmees

Wetenschappelijke naam: Aegithalos caudatus

Verspreiding: Europa en Azie

Beschrijving: De staartmees is een zangvogel en bestaat eigenlijk uit een klein bolletje, het lijfje en een lange staart. De staart is bij volwassen dieren ongeveer 7 cm lang. Ze leven in groepen van 20-60 vogels. Ze bouwen bolvormige nestjes en leggen 8-12 eieren. Er komen maar liefst 17 ondersoorten voor.

 

Taxonomie

  • Aegithalos
    • Aegithalos caudatus (Staartmees)
      • Aegithalos caudatus caudatus: van noordelijk en oostelijk Europa tot oostelijk Siberië, Japan en Korea.
      • Aegithalos caudatus rosaceus: de Britse Eilanden.
      • Aegithalos caudatus europaeus: van noordoostelijk Frankrijk en Duitsland tot noordelijk Italië en Turkije.
      • Aegithalos caudatus aremoricus: westelijk Frankrijk.
      • Aegithalos caudatus taiti: van zuidwestelijk en zuidelijk Frankrijk tot centraal Spanje en Portugal.
      • Aegithalos caudatus irbii: zuidelijk Spanje en Portugal en Corsica.
      • Aegithalos caudatus italiae: centraal en zuidelijk Italië en zuidwestelijk Slovenië.
      • Aegithalos caudatus siculus: Sicilië.
      • Aegithalos caudatus macedonicus: van Albanië en Griekenland tot Bulgarije en noordwestelijk Turkije.
      • Aegithalos caudatus tephronotus: van oostelijk Griekenland tot centraal Turkije, noordelijk Irak en Syrië.
      • Aegithalos caudatus tauricus: het Krimschiereiland.
      • Aegithalos caudatus major: noordoostelijk Turkije en de Kaukasus.
      • Aegithalos caudatus alpinus: zuidoostelijk Azerbeidzjan, noordelijk Iran en zuidwestelijk Turkmenistan.
      • Aegithalos caudatus passekii: zuidoostelijk Turkije en zuidwestelijk Iran.
      • Aegithalos caudatus trivirgatus: centraal Japan.
      • Aegithalos caudatus kiusiuensis: zuidelijk Japan.
      • Aegithalos caudatus magnus: centraal en zuidelijk Korea, Tsushima.
Citeer dit artikel als: Brouwers, C.I.J. (2014) Staartmees (Aegithalos caudatus). GEOlution. https://www.geolution.nl/dieren/aegithalos-caudatus-staartmees.htm

Zie ook

Lees verder

Comments

This post currently has one response

Geef een reactie

Sidebar