Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Werden de dieren gewaarschuwd voor de tsunami 26-12-04 ?

Gevaar > Dieren en de tsunami

Dit onderdeel is ook ondergebracht bij 112 natuuralarm

Een overzicht van opmerkelijke dierenverhalen.

Werden de dieren gewaarschuwd voor de tsunami?

6-01-05  | De beelden op de televisie laten na ruim een week nog steeds talloze dode mensen zien. Het heeft dagen geduurd voordat ook de laatste en slechtst bereikbare getroffen gebieden door reddingswerkers werden bereikt. En elke nieuwe dag wordt ons duidelijker wat er zich op tweede kerstdag werkelijk heeft afgespeeld. Ruim 200.000 mensen zijn door de vloedgolf om het leven gekomen, duizenden mensen worden vermist, ruim een half miljoen gewonden en twee miljoen mensen hebben direct behoefte aan noodhulp. De natuur heeft haar ware kracht aan ons getoond.

De beelden staan waarschijnlijk onuitwisbaar in je geheugen gegrifd. Deze beelden laten je beseffen dan natuur iets is waar je respect voor moet hebben. Niet alleen omdat er zoveel menselijk leed is, maar ook omdat je er niet of nauwelijks dieren op tegen komt. Natuurbeschermers van het Yala National Park in Sri Lanka melden zelfs dat er geen enkel dood dier geregistreerd is in de dagen na de ramp. Alle dieren, olifanten, tijgers, krokodillen, vogels… allemaal vluchtten ze landinwaarts. Bij Patanangala beach zagen medewerkers van een natuurpark drie olifanten wegrennen, een uur voor de ramp en ook vleermuizen leken zich anders te gedragen dan normaal. Zelfs op plaatsen waar de vloedgolf 3,5 kilometer landinwaarts kwam werden geen dode dieren aangetroffen. Vanuit Indonesie komen ook  wonderlijke verhalen over dieren. Een medewerkster van een tijger beschermings project is niet verbaasd. Het project ligt op Sumatra,  een van de zwaarst getroffen gebieden. Maar de dieren wisten zich zelf tijdig in veiligheid te brengen.

Toch wisten niet alle dieren zich in veiligheid te brengen. Op het Thaise eiland Phuket vond Edwin Wiek van een dierenopvangcentrum in thailand een dolfijn, bijna anderhalve kilometer van de zee. Het dier was in een klein meertje terecht gekomen waarin het niet zou overleven. Na een behandeling met antibiotica werd de dolfijn terug gezet in zee. Verder meld hij slechts enkele op de rug terecht gekomen zee schildpadden. Tiscali meldt op haar website echter minder goed nieuws over dieren.  Zo zou veel vee van boeren omgekomen zijn en zijn enkele Indiase stranden bezaaid zijn met dode dieren. Alle dieren uit het natuurpark Point Calimere hebben volgens de lokale natuurbeschermingsorganisatie de ramp niet overleefd. Het Wildlife Friends of Thailand Rescue Center wil een dierenhospital opzetten om andere getroffen dieren te helpen. Vooral water en voedsel zijn de komende maanden erg belangrijk omdat alle meren en plassen water gevuld zijn met zout water.

Dieren spelen een onverwachtte rol bij de ramp. Een Thaise vrouw meldt dat vlak voor de ramp vogels ophielden met geluid maken waarop ze haar dorpsgenoten waarschuwde en in veiligheid bracht op een nabij gelegen heuvel. En in Thailand worden olifanten ingezet bij het opruimen van het puin, reddingswerk en herstel werkzaamheden.

Volgens de natuurbeschermers is het duidelijk. De dieren beschikken over een zesde zintuig. Hierdoor ‘voelden’ ze de ramp aankomen. H.D. Ratnayke, de directeur van het nationaal Wildlife Department van Sri Lanka kan daar over mee praten. Debbie Martyr, van het Sumatraanse tijger project denk echter dat de dieren veel beter ontwikkelde zintuigen hebben en daardoor de tsunami konden horen aankomen. Beiden zijn ze er van overtuigd dat dieren veel gevoeliger zijn dan mensen. Dieren staan veel dichter bij de natuur. Er zijn talloze verhalen over dieren die rampen voelen aankomen, zoals katten die gaan miauwen en honden die zonder aanleiding gaan blaffen. Maar wetenschappelijk bewijs hiervoor is er niet.

Misschien dat we van deze ramp iets kunnen leren van het gedrag van dieren. En wie weet kan dat ons helpen bij het voorspellen van natuurrampen, aldus Sue Nelson, verslaggever van de BBC

Andere verhalen

Bron: Nu.nl 8-01-05 Slechts twee schildpadjes uit het Srilankaanse zeeschildpadden- reservaat hebben de tsunami overleefd. Van de duizenden eieren zijn er nog maar 400 over. De rest is door de vloedgolf meegesleurd. De zeeschildpad geldt in vele delen van de wereld als bedreigde diersoort. Maar er is nog hoop. Sommige eieren, die de ramp hebben overleefd zijn al uitgekomen.

Comments

So empty here ... leave a comment!

Geef een antwoord

Sidebar