Diersporen herkennen

Welkom op de Online Diersporencursus van GEOlution. In deze cursus tref je tekeningen, foto’s en informatie aan over de sporen die dieren achterlaten. De verschillende soorten sporen zijn onderverdeeld in groepen. Per groep vind je een aparte pagina van waaruit je naar de pagina’s over specifieke diersoorten kunt gaan. De sporen die momenteel beschikbaar zijn: schedels, prenten, veren, vraatsporen, behuizing, braakballen en uitwerpselen. Je kunt ieder onderdeel herkennen aan de onderstaande icoontjes.

Schedels

Prenten

Een ander woord voor pootafdrukken, loopsporen en footprints is prenten. Je vind hier prenten van 36 dieren waaronder de Eland. Kennis van pootafdrukken is onmisbaar als je meer over dieren te weten wilt komen. Door het vinden van prenten kun je niet alleen vaststellen welk dier daar heeft gelopen. Je kunt er ook uit aflezen hoe lang dat geleden is, hoe groot en hoe oud het dier ongeveer was, waar het naar toe liep en of het dier gezond, ziek of gewond is. Het vinden van prenten geeft aan dat het dier daar voor komt, zonder dat je het in levende lijve gezien hebt.

Veren

Aan de hand van veren kun je vogels identificeren, maar ook zien door wie ze gegeten zijn.

Vraatsporen

Vraatsporen zijn zeer interessant voor mensen die de natuur in gaan. Vraatsporen vertellen iets over de diersoort, de omvang en in sommige gevallen ook over de beschikbaarheid van voedsel.

Behuizing

Holen en bouwwerken vertellen iets over het dier dat er woont.

Uitwerpselen

Uitwerpselen, oftewel poep of ontlasting herkennen is erg handig voor biologen en dierenkenners. We hebben het hier dan niet over hondenpoep maar over uitwerpselen van wilde dieren.