Nederlandse Naam: Braam
Wetenschappelijke Naam: Rubus fruticosus
Oorspronkelijke vindplaats: Heel europa.
Beschrijving: Inheemse heester die tot 6 meter hoog kan worden. Alleen de tweejarige stengels dragen vruchten waarna ze afsterven.
Bloeitijd: Mei t/m September
Verzorging: De lange takken kunnen goed geleid worden. Dode takken wegsnoeien
Ziektes en Plagen:
Oogsten: Juli-September
Vermeerderen:
- Zomerstek
- Wortelstek
- Zaad
Bewaren: Tot 3 dagen in de koelkast, los van elkaar invriezen of inmaken.
Soorten:
Er zijn inmiddels meer dan 600 soorten gekweekt, sommige zelfs zonder stekels.
Medische Toepassingen:
- maagaandoeningen
- darmaandoeningen
- bevordering van de diurese
- spruw
Voedingsmiddel
De bladeren kunnen na drogen als thee gebruikt worden terwijl de bessen veelal in jam verwerkt worden. De bes kan ook zo gegeten worden, maar is enigszins zuur van smaak.
Voedingswaarde per 100 gram:
- Energie – 216 kJ
- Eiwitten – 1 g
- Vet – 1 g
- Koolhydraten – 6 mg
- Voedingsvezel – 7.3 g
- Vitamine C – 12 mg
Recepten