Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Ebolavirus

Classificatie:

Familie van de filo-virussen er zijn inmiddels 4 subtypes gevonden allen genoemd naar het land waar het aangetroffen is.

  • Ebo-S Soedan
  • Ebo-Ik Ivoorkust
  • Ebo-R Reston (VS)
  • Ebo-Z Zaïre [Uitbraak 2014]

Voorkomen:

Ebola werd voor het eerst vastgesteld in1976 en sindsdien zijn er geregeld uitbraken van ebola.  Deze zijn allen erg geïsoleerd, waardoor men momenteel onderzoekt waar het virus blijft in de tussentijd. Het virus is aangetroffen in vleermuizen die hier overigens niet ziek van worden en men weet dat ook apen ebola kunnen krijgen.

Symptomen:

De incubatietijd van ebola is ongeveer 7 dagen, de eerste symptomen zijn koorts, zeer zware hoofdpijn en sterke pijnscheuten. Na het uitbreken van de eerste symptomen duurt het slechts 48 tot 72 uur voor de patiënt komt te overlijden. Het ebolavirus tast als eerste de lever aan en binnen afzienbare tijd heeft men last van bloedingen uit alle lichaamsopeningen.

Besmettingsgevaar:

Het virus is overdraagbaar via alle lichaamssappen, maar niet iedereen die besmet is met het virus krijgt ebola. Men schat dat het sterftecijfer tussen de 50 en 90% ligt, iets wat erg hoog is…

Behandelwijze:

Ebola is tot dusver niet te behandelen, als je eenmaal ziek wordt van dit virus zul je dus sterven. Er is inmiddels wel een vaccin dat ebola dat getest is op muizen en apen, maar nog niet op mensen. Het vaccin kan slechts besmetting voorkomen, niet genezen…

Verspreiding voorkomen:

Verspreiding kan worden voorkomen door goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Hulpverleners en artsen moeten beschermende kleding dragen om niet geïnfecteerd te raken. Verder moeten de zieke mensen worden afgeschermd van de buitenwereld en moeten overledenen zo snel mogelijk worden begraven of verbrand.

Related Items

Comments

This post currently has one response

Geef een antwoord

Sidebar