Natuurrampen en gevaren

Natuurrampen en gevaren

Test jezelf: hoe natuurramp-proof ben jij?

112 Natuuralarm gaat niet over situaties waarin mensen de natuur bedreigen. Dit onderdeel is bedoeld om je te informeren over soorten natuurrampen en gevaren in de natuur en wat je daar tegen kunt doen of wat je  moet doen op het moment dat het je overkomt. De informatie op de achterliggende pagina’s moet je zien als een advies en een aanvulling op het gezonde verstand. Kortom: je vind hier nuttige informatie. Wanneer mogelijk zullen we op onze website berichten wanneer een ramp of calamiteit gaande is.

Gevaar!

De natuur kent duizend en een manieren en meer om je leven te bedreigen. Het aantal mensen dat jaarlijks door natuurrampen om het leven komt stijgt gestaag. Dat komt doordat er steeds meer mensen zijn en omdat die mensen op steeds gevaarlijkere plaatsen gaan wonen. Hieronder maken we een indeling van de natuurlijke gevaren. Op de achterliggende pagina’s vind je meer informatie over de aard van de rampen en hoe je je er tegen kunt beschermen.

Het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat rampen waak een kettingreactie vormen. Zo kunnen na een aardbeving overstromingen ontstaan en daardoor weer een uitbraak van een epidemie. Denk maar eens aan een Tsunami.

Geografische oorzaak Dit zijn rampen die worden veroorzaakt door geografische factoren. Denk maar aan het weer en aardbevingen.
Weer: Tornado’s, Windhozen, Orkanen, Droogte, IJzel, Extreme kou, Hittegolf, Bosbranden, blikseminslag, zwemwater
Aarde: Aardbevingen, Vulkanen, Overstromingen, Tsunami
Biologische oorzaak Een ramp die wordt veroorzaakt door levende organismen zoals een aanval door een roofdier of een epidemie.
Epidemie: Dierziekten, Virus infecties, Bacteriële infecties,
Dieren: Dierenbeten, parasieten
Plantaardig: Paddenstoelenvergiftiging
Menselijke oorzaak Dit zijn natuurrampen die een menselijke oorzaak hebben. Maar dit zijn vrijwel altijd rampen die ook door de natuur kunnen worden veroorzaakt.
Milieu: Opwarming van de aarde
Buitenaardse oorzaak Hieronder vallen rampen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een meteoriet inslag.