Natuurvriendelijke mierenbestrijding

GeleedpotigenInsecten > Vliesvleugeligen > Mieren > Bestrijden van mieren > Natuurvriendelijke mierenbestrijding

Mieren zijn heel erg nuttige beestjes. Ze ruimen rommel op in de tuin zoals dode insecten, afgevallen bessen en dode dieren. Overlast is natuurlijk per geval anders en iedereen heeft er een eigen idee over. Op het moment dat de dieren het massaal  op het eten binnenshuis hebben gemunt, op de huisdieren, op het houtwerk in je huis en ziektes gaan verspreiden, dan is er sprake van overlast. En daar moet dan iets aan gebeuren. Leer hier enkele tips.

Bij de wegmieren, de mieren die je terras en stoep bevolken, is het niet zo moeilijk om zelf iets te ondernemen. Bij bosmieren en mieren die in huis wonen kun je het beste een specialist inschakelen. We beperken ons hier tot een aantal tips om wegmieren tegen te gaan.

De bestrating De tuin Geuren Mierenval

De tuin

Wegmieren wonen graag onder stenen en tegels, liefst aan de rand van muren. Hier vangen ze veel zonlicht op waardoor de tegels opwarmen. Het weghalen van alle tegels is natuurlijk geen optie, maar je kunt de mieren wel fijnere plekken aanbieden. Bloembakken, zo nu en dan een steen of tegel in de tuin neerleggen, borders en natuurlijk veel struiken en planten. Want daar vinden ze genoeg voedsel om te overleven. De overlast in huis zal dan beperkt blijven. Zodra een tuin volledig is betegeld of met grind is bedekt vinden ze met moeite voedsel en vallen ze terug op het eten van mensen: uw zoete broodbeleg.

Mierenval

Net als de wespenval kun je ook een mierenval maken. Dit kan heel eenvoudig door een jampot of zo te vullen met een klein laagje plakkerige honing of siroop. De mieren komen er op af maar blijven er in vast plakken. Plaats de val vlak bij het nest of op hun looproute in of om het huis. Overigens is het de moeite waard om de vangsten beter te bekijken. Je zult zien hoeveel verschillende insecten er in de tuin leven!

De bestrating

Omdat ze zo graag onder de stoep wonen is dit natuurlijk een voor de hand liggende maar erg effectieve tip: zorg voor stevige en dichte voegen tussen de stoeptegels en de rand met de muur. Zo voorkom je dat ze er onder kruipen. In praktijk zul je echter merken dat het niet 100% effectief is. Scheurtjes ontstaan al snel wanneer er veel verkeer is, een bouwput in de buurt, een vochtige ondergrond…

Geuren

Mieren vinden de weg door geursporen aan te leggen. Deze geursporen zijn als het ware de Tom-tom van de mieren. Verstoor je het geurspoor, dan verdwalen ze. En als ze verdwalen zullen ze vroeg of laat vertrekken. Waar ze absoluut niet van houden zijn de planten boerenwormkruid, afrikaantjes en goudsbloemen. Behalve goed tegen de mieren zien ze er leuk uit op het terras. Je kunt ook de looproutes in huis en de tuin verstoren door uien of knoflooksap te sproeien. Tot slot kun je ook verschillende dingen uitstrooien, al ziet dit er niet zo fraai uit. Koffiedik, knoflookpoeder, kalk, gemalen peper en kruidnagel werken goed.

Related Items