Vaccinatie tegen menselijke variant van de vogelgriep

Overzicht van uitbraken > Vogelgriep > Maatregelen > Vaccinatie tegen menselijke variant

Geen vaccin

Er is nog geen vaccin ontwikkeld tegen een mogelijke menselijke variant. Dit is ook erg moeilijk. Deze variant bestaat nog niet en het is daarom ook niet bekend hoe dat virus er precies uit zou kunnen zien. Wel kan men een inschatting daar van maken. In Boxmeer onwikkelt men een vaccin tegen de menselijke variant, maar deze zal pas over enkele jaren beschikbaar zijn. Wel bestaan er virus remmers, waarop de laatste weken een run op is ontstaan. Het nut van virusremmers zoals Tamiflu is echter beperkt.

Tamiflu

Tamiflu is een virusremmer. Dit betekent dat het het virus afremt, maar dit werkt niet bij alle soorten virussen. Het is allerminst zeker dat het de menselijke variant van vogelgriep af zou remmen. Het voorkomt besmetting niet en geneest de vogelgriep ook niet. Het is niet zinnig om Tamiflu aan te schaffen.

Tamiflu wordt momenteel in grote hoeveelheden aangeschaft door overheden. Deze zijn bedoeld voor ouderen en mensen die een verhoogd risico hebben. Dit is echter preventief. Ook de overheden weten niet of de remmer zal werken. Het is slechts een voorzorgmaatregel.

Particulieren kunnen Tamiflu op internet zonder recept kopen. In ons land is dit verboden omdat het normaal alleen op doktersrecept te krijgen is. De inspectie voor de volksgezondheid  controleert daar nu extra op. Ook internationale websits verkopen Tamiflu. Niet alle websites gaan daar mee door. Ebay heeft de verkoop van de virusremmer inmiddels stopgezet..

Related Items