Herbarium

Wat is een herbarium?

Een herbarium is de naam voor een verzameling van gedroogde planten. Deze planten zijn op zijn minst voorzien van Nederlandse naam, Latijnse naam, vindplaats en datum. Vaak aangevuld met extra informatie die de samensteller graag wil behouden.

Hoe verzamel je planten voor het herbarium?

Zodra de dauw weg is en de luchtvochtigheid niet te hoog kun je beginnen met het verzamelen van planten voor het herbarium. Neem alleen gave exemplaren mee waarvan er op zijn minst enkele tientallen staan. We willen immers voorkomen dat deze planten op de plek waar je het vandaan haalt verdwijnt. Let ook op dat je geen beschermde planten verzameld.

Hoe droog je je planten?

Planten kun je heel eenvoudig drogen tussen een oud boek of telefoongids, maar wil je echter veel drogen dan zul je al snel een plantenpers willen hebben. Deze kun je heel gemakkelijk zelf maken, maar ze zijn ook in de winkel te koop.

Werkwijze

Leg de planten netjes uitgespreid tussen een laagje kranten, na enkele dagen kun je de plant nog verleggen in de juiste positie. Zet dit gedurende 2-3 weken weg, af en toe de kranten vervangen en vooral geduld hebben…

Daarnaast kun je tegenwoordig ook gebruik maken van de microfleur, een magnetron plantenpers. Enig nadeel is wel dat je een magnetron moet hebben en beperkt bent in de grote van je plant. Het grootste voordeel is dat je meteen je plant kunt verwerken in het herbarium.

Hoe bewaar je je planten

De gedroogde planten kun je het beste opplakken met houtlijm op je herbarium papier. Schrijf de gegevens erbij die je onthouden wilt en berg het op. Het handigste zijn showtassen in ordners, hou er wel rekening mee dat je je planten liggend bewaard, dit om schade te voorkomen. Berg je planten donker, droog en vooral insectenvrij op. Zij lusten die gedroogde blaadjes nog best…