We leven in een heelal dat bestaat uit ontelbaar veel sterren en planeten. Maar het heelal zoals we dit nu kennen is ook een keer ontstaan. Ongeveer 13,7 miljard jaar geleden ontstond het heelal, ook wel universum genoemd. We vinden steeds meer uit over het heelal, zo ontdekken we bijvoorbeeld nieuwe planeten en sterren.
Voor zover we nu weten was er aan het begin niks meer dan een “oersoep”. Oersoep is een mengsel van organische stoffen (dood biologisch materiaal) en water. Er waren dus nog helemaal geen planeten, sterren of iets van wat wij nu kennen. Het heelal zoals wij het nu kennen is ontstaan uit een grote explosie, ook wel de oerknal of ”the Big Bang” genoemd.
De oersoep was op een gegeven moment zo dicht op elkaar gepakt dat de temperatuur en druk zo hoog werd, dat er spontaan andere stoffen ontstonden. Bij dit proces (kernfusie) ontstonden bijna alle materialen die wij nu kennen. Door de explosie werd al deze materie uit elkaar gedreven. Zo werd het heelal groter en groter en tot op de dag van vandaag denken deskundigen dat het heelal nog steeds “groeit”.
Pas ongeveer 300.000 jaar na deze oerknal ontstonden daadwerkelijk sterrenstelsels en later ook planeten zoals de aarde. De aarde ontstond pas zo’n 9 miljard jaar na de oerknal. Als je kijkt naar de omvang van het hele universum stelt onze aarde eigenlijk niks voor. Zelfs de zon, die vele malen groter is dan de aarde, stelt niks voor.
- Star-Wars-Theme-By-John-Williams-HIGHEST-QUALITY