Tunnel Weert-Venlo

Nog één keer noem ik het denkbare en tot dusverre nooit ter discussie gestelde alternatief. Een boortunnel vanaf Budel noordelijk om Weert heen, het Noordervaart tracé ondergronds of deels op maaiveld en de A67 volgend en weer in een (boor) tunnel noordelijk rond, c.q. door Venlo. Die tunnel zou dan in Venlo de bestaande brug moeten vervangen en zowel personen vervoer uit de richting Eindhoven, resp. Nijmegen (en vice versa) en goederen treinen uit België en de richtingen Eindhoven en Nijmegen ondergronds naar het verdere tracé langs de Linksrheinische BAB 61 voeren. Het betekent wel een extra impuls voor Venlo als distributieknoop betekenen, maar daardoor zal het economisch voor de gehele regio (ook grensoverschrijdend in Duitsland) zeer gunstig zijn. Het totale treinvervoer door Venlo gaat ondergronds, met ondergrondse stations. Veilig voor de omgeving en geluidloos. Lading van Betuweroute en IJzeren Rijn wordt herverdeeld, resp. gebundeld op het logistieke centrum Venlo.

Het kost wel heel wat meer, maar lost tegelijk heel wat problemen o.a. in Weert en Venlo op, leidt op West-Europees niveau tot een integraal vervoersconcept met een grote economische impuls voor Limburg en kan wellicht een politieke doorbraak tussen België en Nederland bieden.

Persoonlijk geloof ik namelijk absoluut niet dat de Belgen politiek gezien ooit bereid zijn goederen om te willen leiden vanuit Antwerpen via de Betuweroute. Dan maar “next-best” voor de Belgen via Venlo. Kan hun ook voordelen bieden op het gebied van vervoerskosten door een efficiëntere treinbelading.

 

Wouter Leeuwenburg

Tunnel Weert-Venlo