Het Schmallenberg virus of de koeiendiarree

Wat is het Schmallenberg virus

Het Schmallenberg virus is een onbekende dierziekte. In de herfst van 2011 is de ziekte voor het eerst ontdekt bij koeien in het dorp Schmallenberg in Duitsland. Hieraan ontleent het virus haar naam. In Nederland wordt de naam Koeiendiarree gebruikt.

Ontstaanswijze

Omdat de ziekte onbekend is en momenteel wordt onderzocht in Duitsland en Nederland is er nog niets bekend over de wijze waarop deze ziekte zich ontwikkelt. De veroorzaker is zeer waarschijnlijk een Akabane virus uit de Orthobunya familie. Deze virussen veroorzaken afwijkingen aan het zenuwstelsel bij herkauwers.

Verspreiding

Over de wijze waarop dit virus zich verspreidt is momenteel niets bekend. In Nederland is de ziekte op 20 bedrijven vastgesteld, verspreid door het hele land. Akabane virussen worden overgedragen door insecten. Of dat bij deze ziekte ook het geval is is nog niet bekend.

Drager

De ziekte is gevonden bij koeien en schapen. Er is geen overdraagbaarheid op mensen aangetoond.

Ziekteverloop en symptomen

De zieke dieren hebben hoge koorts, verminderde eetlust en een lagere melkproductie. Deze symptomen verdwijnen na enkele dagen. Als de ziekte optreed tijdens zwangerschap kan het nageslacht misvormde ledematen hebben. Er zijn bij verschillende dieren afwijkingen aan de hersenen ontdekt. Lammeren en kalveren worden dood geboren of zijn niet levensvatbaar.

Behandelwijze

Een behandeling is vooralsnog niet beschikbaar

Preventie, medicijnen

Zolang niet bekend is hoe de ziekte zich verspreid kunnen nog geen adviezen worden gegeven over preventieve maatregelen.

Bronnen

 

Related Items

2 reacties

Laat een bericht achter