Vale gier – Gyps fulvus

Vogels > Sperwerachtigen > De vale gier

De vale gier

Latijnse naam: Gyps fulvus
Engelse naam:
Voorkomen: Dwaalgast in Nederland sinds juni 2007
Geluid: Te vinden op http://www.fuglar.no bij Gåsegribb [MP3]
(meer dierengeluiden)

De vale gier is een van de grootste roofvogels ter wereld. Met een spanwijdte van 160 centimeter tot bijna drie meter is hij sinds kort een bijzondere verschijning in het Nederlandse en Belgische luchtruim. De vogel komt algemeen voor in Spanje en is minder algemeen in andere Zuid-Europeese landen en noord Afrika. In Frankrijk is de soort uitgezet. Ondanks zijn enorme omvang weegt een individu iets meer dan een kilo of anderhalve kilo. Ze eten voornamelijk aas, maar willen zich ook wel eens te goed doen aan kleine zoogdieren, kleine vogeltjes en vis.

De vogel is erg kwetsbaar omdat er weinig gebieden zijn waar dode dieren lang genoeg blijven liggen. In Zuid-Europeese landen zijn boeren verplicht om dood vee op te ruimen. Maar hierdoor is er onvoldoende voedsel voor de vale gieren. Dat is zeer waarschijnlijk de reden dat ze nu uitwijken naar het noorden.

Vale gieren vliegen naar Limburg

Dat ons klimaat al een jaar lang een vreemde wending heeft genomen is iedereen wel duidelijk. De zachte winter en het warme en droge voorjaar gevolgd door deze natte periode zorgen voor veel insecten en bijzondere dieren. Deze week is het de beurt aan de vale gieren (Gyps fulvus). Normaal kwamen ze alleen voor in de Pyreneeën, maar sinds enkele jaran ook in de rest van Zuid-Europa. Boeren zijn in die landen verpicht hun dode vee direct op te ruimen, want de vale gier is een aaseter. Ze overnachten in groepen en wanneer ze de kans krijgen eten ze gezamelijk een dood dier op.
Lees verder

Related Items

Geef een antwoord