Virussen

Kenmerken:

Een virus heeft een grootte tussen de 60 en 300 nanometer, het chromosoom bestaat doorgaans uit recht DNA of RNA en het bevat enkele enzymen. De voortplanting bestaat uit DNA-/RNA-replikatie en produktie van het eiwitkapsel door de gastheercel.

Ziekteverwekker

Wij kennen virussen eigenlijk voornamelijk als ziekteverwekker bij mens en dier. Denk maar eens aan de griep, aids en SARS. Maar ook de klassieke vogelpest is een virus. Sommige virussen zijn dodelijk, maar de meeste zijn vrij onschuldig. Je zult je er hoogstens even beroerd van voelen. Lees verder: Virale infecties

Angst

Omdat er tegen de meeste virusinfecties geen medicijn bestaat boezemen virussen angst in. Dit wordt nog even extra benadrukt door films zoals OUTBREAK over dit onderwerp. We merken dan dat we als mensen toch wel erg kwetsbaar zijn voor een minuscuul klein organisme.

Resistentie

Als je eenmaal een virusinfectie goed doorlopen hebt wordt je er doorgaans resistent tegen, dat wil zeggen dat als je nogmaals in contact komt met het virus je er niet meer ziek van wordt. Maar er zijn virussen waar je lang ziek van blijft, of maar zelfs moeilijk van geneest. Denk maar eens aan HIV. Daarnaast is het zo dat de bijwerkingen die deze virusinfecties hebben eigenlijk veel erger zijn. Ze maken je onnodig ziek en kunnen zelfs blijvende schade toebrengen.

Vaccineren

Tegen sommige virale infecties kun je je laten vaccineren, maar tegen andere ook weer niet. Virussen zijn veranderlijk en daardoor is het soms erg moeilijk om een vaccinatie te vinden. Door inenting bescherm je je tegen de ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Hierbij zet je je lichaam aan het werk om anti-stoffen te maken zodat je resistent tegen ziekte wordt.

Related Items

3 reacties

Laat een bericht achter