Oliebrand Londen 11-12-05

Aardolie > Rampen > Londen 11-12-05

11-12-05 | Op de ochtend  van 11 december is een grote brand uitgebroken op een olieopslag depot in Hemel Hempstead, een voorstad van Londen. De brand is volgens enkele ooggetuigen ontstaan nadat een vliegtuig op het complex stortte, maar dit is door diverse overheden en hulpdiensten tegengesproken. 14 opslagsilo’s, die elk 14 miljoen liter olie bevatten, voorzien een groot deel van het zuiden van het land van olie. Het aanbod van olie aan de regio komt echter niet in gevaar. Aan de brand gingen verschillende zware explosies vooraf die tot 140 kilometer ver te horen waren. Vooralsnog gaat men uit van een ongeluk en sluit men een aanslag uit. In de wijde omgeving zijn deuren en ruiten gesneuveld. Over het aantal slachtoffers is onduidelijkheid. De brandweer verwacht dagen nodig te hebben om de brand te blussen.

Olievoorraad

De ramp op het terrein van Total Oil en Texaco komt bijzonder slecht uit. Hoewel officieel gezegd wordt dat de oliebevoorrading van het zuiden van het land gewaarborgd is zal de toevoer toch kwetsbaarder worden. Veel huishoudens in het land zijn voor verwarming afhankelijk van aardolie. De prijs hiervan is afgelopen jaar al explosief gestegen. Met de voorspelde koude winter voor de boeg is de kans op olieschaarste gestegen.

Stabiel weer

Op satellietbeelden is een enorme rookontwikkeling zichtbaar. De rookpluim is ongeveer 700 km²  groot  en verduistert de wijde omgeving. Onbekend is nog of de wolk giftige stoffen bevat. Het weer in deze regio is momenteel erg rustig waardoor de wolk zich maar langzaam verspreid. De concentratie van rook blijft hierdoor hoog en vergroot de risico’s van de lokale bevolking. De wook verplaatst zich slechts langzaam naar het oosten en zal naar verwachting niet to overlast leiden in ons land.

Bronnen

Oliebrand Londen 11-12-05