112 natuuralarm

Test jezelf: hoe natuurramp-proof ben jij?

112 natuuralarm is bedoeld om bezoekers er bewust van te maken dat een natuurramp ieder moment op iedere plaats kan plaatsvinden. Daarnaast willen we je leren hoe je met zulke situaties om moet gaan: ieder beetje kennis kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Onder deze foto van een brandweerman die zojuist een bosbrand heeft geblust vind je handige informatie.

Gevaarniveaus en waarschuwingen
Natuurrampen zijn dan wel niet voorspelbaar, dankzij onderzoek weten we wel wanneer bepaalde risico’s toenemen. Als een risico te groot s wordt dat vaak in de vorm van een voorwaarschuwing of alarmcode kenbaar gemaakt.

Kennis is overleven
Als je getroffen wordt door en ramp heb je geen tijd om een survivalboek te kopen en door te nemen. Je bent waarschijnlijk verward en weet niet eens wat er aan de hand is. Parate kennis tijdens de eerste uren kan je leven redden en je kunt er ander mensen mee redden. Dit is dus de eerste stap naar zelfredzaamheid: kennis.

Natuurrampen en gevaren
Ze zijn er in alle soorten en maten. Maar ze komen meestal onverwacht. Waar, wanneer en hoe is vooraf onbekend. En ze zijn meedogenloos. Een overzicht van soorten natuurrampen hebben we hier voor je gemaakt. (en is nog niet compleet…)

Voorbereiding en noodpakket
Denken dat de natuur jou nooit kwaad zal doen is niet zo slim. Ook in ons land dreigen kleine en grote gevaren. Van de uitbraak van een virus tot een aardbeving. Het is daarom ook best wel belangrijk dat je weet welke gevaren de natuur met zich mee brengt. Op de natuurrampen pagina vind je een overzicht van gevaren uit de natuur. Je vindt er informatie over de de gevaren zelf. Maar ook over hoe je je er op kunt voorbereiden en hoe je moet handelen als het jou overkomt.

Evacueren
Dit is een heel erg ingrijpende gebeurtenis. Je wordt gedwongen om huis en haard te verlaten. Maar dat is nog altijd beter dan zonder waarschuwing opeens te moeten vluchten. Hoe bereid je je daarop voor? En hoe pas je je noodpakket aan aan je persoonlijke situatie…

Isolatie of quarantaine
Bij een uitbraak van een zeer besmettelijke ziekte moeten soms mensen geïsoleerd worden. In extreme gevallen, zoals een epidemie of panepidemie, kan men zelf besluiten ‘het uit te zitten’ en zichzelf te isoleren.

Links

Onderstaande links kunnen je in dreigende situaties verder op weg helpen.