112 natuuralarm: zwemmen


De schrik van iedere ouder

Bij warm weer is de verleiding groot om verkoeling te zoeken in zee of in een rivier. Dit zijn echter levensgevaarlijke plekken. Er zijn een aantal grote en kleine gevaren, zelfs als je je in een klein badje bevindt. In de zomer van 2009 verdrinken verschillende mensen nadat zij in zee in een gevaarlijke stroming terecht komen of na een sprong in een rivier. Welke gevaren zijn er en hoe voorkom je deze situaties?

Onweer

Onweer kan ook in een wateroppervlak slaan. Als je je dichtbij bevind kan dat dodelijk zijn. Ga bij dreigend weer zo snel mogelijk het water uit!

Gevaarlijke stromingen

In rivieren en in zee kunnen levensgevaarlijke stromingen voorkomen. Deze stromingen kunnen je onder water zuigen en honderden meters of zelfs kilometers verder weer boven laten komen. Deze stromingen zijn vaak zeer krachtig en er is zelfs voor ervaren zwemmers niet aan te ontsnappen. Zwem alleen op de aangegeven en daarvoor bedoelde plaatsen. Spring niet van bruggen en duik niet van kades.

Ziektes

Bij warm weer kunnen zich in ondiepe en stilstaande wateren ziekteverwekkers groeien. Blauwalg is daar een voorbeeld van. Ze veroorzaken huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts. Volg daarom altijd de aanwijzingen bij het natuurbad. Is er geen infobord, zwem er dan niet. Ook locale media besteden er vaan aandacht aan.

Scheepvaart

Veel natuurbaden bevinden zich langs drukke of recreatieve vaarroutes. Meestal zijn er veilige gebieden afgebakend met dammen of boeien. Blijf binnen deze aangewezen zwemlocaties.

112 natuuralarm: zwemmen