Natuurbeleving

Natuurbeleving is, zoals het woord al zegt, iets dat we op onze eigen persoonlijke manier ervaren. Niemand zal je zeggen “dat beleef je verkeerd”. Wel kan iemand je wijzen op een bepaald natuurgebied of dier en je vertellen dat het een fantastische ervaring is om er bij te zijn.

Er is niet een speciale plaats waar je gegarandeerd een geweldige natuur kunt beleven. De natuur moet namelijk een handje helpen. Misschien regent het wel, of zijn die kuddes edelherten niet te vinden. Dat kan een grote teleurstelling zijn. Maar genieten van de rust, het puur natuur, misschien wel in de vorm van een bloem of vogeltje is ook een manier van natuurbeleving.

Smaken verschillen. Maar wat is dan de term “pure natuurbeleving”? De ultieme natuurkick is iets dat je zomaar kan overkomen. Met wat ervaring kun je het opzoeken. Maar na een tijdje went dit en is de echte kick er vanaf. Wellicht is de onverwachte, ongeorganiseerde pure natuurbelevenis het leukste. Bijvoorbeeld dat je naar je werk fietst, ergens bij Den Haag in de buurt of zo, en plotseling barst er een daverend gebrul los. Eerst zie je niets en denk je dat er ergens een vliegtuig overkomt. Maar plotseling zie je in het veld duizenden ganzen opvliegen. Ze verduisteren voor even de zon en komen met het geluid van een straalmotor over je heen. Afgezien van de vogelpoep kun je dit een geweldige ervaring noemen.

Is natuurbeleving veilig? Nou, dat hangt er vanaf. Als je het leuk vindt om van een 20 meter hoge waterval af te springen loop je toch wel wat risico. En als je allergisch bent voor mierenzuur is het af te raden om een wandeling te maken in de Venlose bossen. Maar over het algemeen kan het geen kwaad. Misschien loop je kleine wondjes op, of wordt je gebeten. Maar dat hoort er nou eenmaal bij. Toch zijn er wel degelijk een aantal zaken waar je op moet letten als je de natuur ingaat zoals teken.

Raakt natuurbeleving op? Soms wel! Koraalriffen worden bedreigd, en dichter bij huis wordt bestaande natuur steeds meer in stukjes gehakt door wegen en steden. Een ander voorbeeld is het verdwijnen van de regenwouden of mangrove bossen. Misschien dat je het nog nooit zo had gezien, maar we ontnemen ons zelf de meest pure vorm van recreatie: natuurbeleving. Gelukkig kan een wandeling door je achtertuin ook voor een leuke natuurbeleving zorgen: Een koninginnepage zien vliegen tijdens het eten!

Natuurbeleving