Tips voor natuurlijk tuinieren

Natuurlijke tuin > de eetbare tuin en tips

  1. Leg op sommige plaatsen in de tuin een onbenut stukje grond aan. Hier zullen in de loop van het jaar allerlei wilde planten te voorschijn komen. Natuurlijk kun je deze uitsteken en op een ander leuk plekje in je tuin zetten.
  2. Heb je een kleine echte kerstboom? Gooi die dan niet weg maar zet’m in een bloembak. Waarschijnlijk krijgt de boom wortels. Leuk als afscheiding maar ook als decoratie bij de voordeur.
  3. Als je twijfelt of je wel inheemse (wilde) planten in je tuin krijgt kun je advies vragen bij een tuincentrum in de buurt. Veel tuincentra hebben een groot assortiment wilde bloemen en planten.
  4. Als je een te groot geworden boom of struik snoeit blijf je vaak zitten met grote stukken hout. Je kunt ze weggooien natuurlijk. Maar je kunt ze ook aan de rand van het tuinpad leggen of ergens tussen de planten. Hierop komen dan verschillende mossen en paddenstoelen. In de herfst kun je dan heel mooie paddenstoelen in je eigen tuin bewonderen. En natuurlijk blijven de kids zoeken naar die kaboutertjes.
  5. Zelfs in een kleine tuin kun je variatie aanbrengen. Leg een stukje terras iets verdiept aan, lag daarom heen de grond wat hoger en plant daarop fruitbomen, struiken en bodembedekkers aan. Binnen enkele jaren is dit wellicht een van de fijnste plekjes om te vertoeven tijdens een hittegolf. Het blijft er koel. Ook zweefvliegen vinden dat heerlijk. Tijdens een regenbui zit je er zelfs droog.
  6. De vijver heeft ook variatie nodig. Plant langs de randen niet alleen struiken aan of alleen lage planten. Zorg voor ondiepe en diepe stukken, donkere en lichte stukken. Dat zorg voor een redelijk goed natuurlijk evenwicht.

Eén reactie

Laat een bericht achter Reactie annuleren