Natuurlijk tuinieren

Zie ook: Natuurlijke tuin, de eetbare tuin en tips

Natuurlijk tuinieren kan iedereen doen. Een plantenbak die aan je balkon hangt biedt ruimte genoeg. Ook een stadse tuin geeft je heel veel mogelijkheden. Natuurlijk tuinieren is anders dan het traditionele tuinieren. De meeste mensen zijn gewend al het onkruid direct te verwijderen.  In de natuurlijke tuin krijgen deze wilde planten de ruimte. Het zijn immers de planten die daar van nature voorkomen. Een heerlijke hobby voor mensen die graag buiten bezig zijn. En wie een paar jaar lang de natuur zijn gang een beetje laat gaan zal het zelf ontdekken: meer vogels, meer insecten en meer kleine zoogdieren in je tuin. Maar naast het genot van de tuin is er tegenwoordig ook een bittere noodzaak ontstaan om meer natuurlijk te tuinieren. Dood de vele verharding in woonwijken zoals straten en terrasjes kan regenwater nauwelijks weg. Door minder te betegelen en meer grond onbenut te laten kan regenwater in de grond zakken. En dat is weer een genot voor al die planten en dieren.

Goedkoop

Natuurlijk tuinieren betekent dat je wat minder planten en bestrating koopt in het tuincentrum. Daar staat tegen over dat je meer wilde planten in je tuin krijgt en als je je er op toelegt zelfs fruit bomen en struiken. Met een stukje tuin van vijf bij drie meter kun je al heel veel eigen eten verbouwen. En dat bespaart je jaarlijks honderden euro’s. En het is nog lekker ook!

Water

Water is een steeds belangrijker issue tegenwoordig. Het gaat namelijk steeds vaker en harder regenen. Dat betekent dat er meer water tegelijk neerkomt in jouw tuin. Maar de meeste mensen wonen tegenwoordig in de steden en houden er een groot en deels verharde tuin op na. Al dat regenwater moet zijn weg dus zoeken via dat ene afvoerputje bij de buitenkraan. En die kan dat niet altijd verwerken. Door in je tuin stukken open te laten en te laten begroeien creëer je een natuurlijke spons. Deze absorbeert regenwater. Dit is goed voor je planten, de bloemen, insecten, vruchten en vogels. Op deze simpele manier kun jij een stukje van de circle of life herstellen… in jou eigen tuin.

Dieren

Niet alleen planten, maar ook dieren kunnen jouw natuurlijke tuin waarderen. Vooral als je in er in de winter aandacht aan besteed. Maar wil je naast insecten en vogels ook andere dieren dan moet je er wel wat voor over hebben. Vooral grote muren en hekken zijn een ramp. Egels kunnen tegenwoordig de stad in noch uit. Bij iedere tuin stuiten ze op onneembare barricades zoals betonnen randen en muren. Ook konijnen hebben zich terug getrokken op de laatste stukjes groen in de wijken, met name in taluds van wegen. Alleen muizen krijgen nog een redelijke kans. En als je denkt dat muizen slecht zijn… niet echt. Als je tuin groen genoeg is vinden muizen er van alles op de grond. En de muizen die er te veel zijn? Zelfs roofvogels als torenvalken, buizerds en sperwers weten in de stadstuin hun slag te slaan.

Links

Voor heel veel tips en achtergrondinformatie over het zaaien, kweken, oogsten, bewaren en gebruiken van je eigen eetbare tuin verwijzen we je graag door naar Kruid en Fruit.