Goed voorbereid op pad…

Loepje Dus je wilt op onderzoek in de natuur. Goede voorbereiding is het halve werk. Je begint dan ook bij jezelf…

Goede kleding

Als je naar buiten gaat moet je je daarop kleden. Dat wil zeggen dat je goede degelijke kleren aan moet doen. Kleren die vies of stuk mogen, lekker zitten, maar ook voldoende bescherming bieden. Zo moet je bijvoorbeeld goede schoenen aan doen, bij voorkeur wandelschoenen. Een katoenen of linnen broek zit het fijnste, sokken over de broekspijpen heen om teken geen kans te geven. Een shirt met lange mouwen en jas met flink veel zakken om alles in op te bergen. Een pet of hoed om je tegen de zon te beschermen en regenkleding wanneer nodig. Het liefst ook nog in natuurlijke tinten zodat je dieren niet afschrikt.

Voldoende eten en drinken

Neem altijd een flesje water mee. Is het niet nodig om te drinken dan kun je er altijd nog je handen of gezicht mee wassen. Ook al ga je maar een uurtje weg, water is erg belangrijk. Ook iets te eten wil je wel meenemen, in een weiland vogels spotten met een rammelende maag is niet echt handig!

Notitieboekje en potloden

Het notitieboekje wordt je excursieboekje, hierin schrijf je je waarnemingen op. Datum, vindplaats, tijd en wat je ziet komen bij elkaar te staan. Weet je de naam van een dier of plant niet dan maak je een schets of tekening en schrijft er de belangrijkste kenmerken bij zodat je het thuis op kunt zoeken.

Kaarten of GPS

Als je een gebied niet goed kent is het erg handig om een kaart of GPS mee te nemen zodat je niet kunt verdwalen. Ga je met een ervaren gids dan is dit waarschijnlijk niet nodig.

Wat heb je verder nog nodig?

Eigenlijk niets, maar er zijn nog wel een paar dingen die erg handig zijn om mee te nemen. Welke dat zijn? Klik hier…

One thought on “Goed voorbereid op pad…

Geef een antwoord