web
analytics
Beverdam | GEOlution

    Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Beverdam

De beverdam is een echte dam zoals wij mensen die ook bouwen. Het doel is ook hetzelfde, water tegenhouden. Deze dam is gemaakt van takken. Deze flinke bossen takken houden het water tegen waardoor er achter de dam een hoger gelegen stuk water ontstaat. Vaak ligt hier het hol van de bever.

Een beverdam kan wel 3 meter hoog worden en tot 500 meter breed. Je kunt de dam herkennen doordat het water aan de ene zijde hoger staat dan aan de andere zijde.

Het hol

Via een tunnel onderwater bereikt de bever zijn hol. Deze is bijzonder groot te noemen en bestaat uit een koepel van takken en bladeren. De ingang naar dit hol bevindt zich onder water en meestal tref je voor de ‘voordeur’  een dam aan waardoor de bever er altijd van verzekerd is dat de toegang altijd onder water staat. De bodem van het hol bestaat meestal uit zand of houtsnippers en er is een ruimte voor voedsel, maar ook een kraamkamer. Het hol heeft ook luchtgaten naar boven toe waardoor er zuurstof naar binnen kan.

 

Beverdam Nationaal Park de Maasduinen
Beverdam Nationaal Park de Maasduinen

 

Citeer dit artikel als: Brouwers, C.I.J. (2017) Beverdam. GEOlution. https://www.geolution.nl/natuur/natuurstudie/in-de-voetsporen-van/bevers/beverdam.htm

Zie ook

Lees verder

Sidebar