Verwondering

Waarom jezelf druk maken om de natuur?

Tja, hier zijn verschillende redenen voor te bedenken… De redenen die Jim Conrad aandraagt kun je natuurlijk klakkeloos overnemen, maar beter is het om te kijken welke reden het beste bij jou past!

Reden 1: Het goede gevoel

Zonlicht
Zonlicht

Het voelt nu eenmaal goed om heerlijk buiten bezig te zijn. Lekker struinen, alles horen en zien. Kijken naar nieuwe dingen terwijl je de oude dingen probeert te begrijpen. Waarom schijnt de zon? Waarom Blaast de wind? Waarom zingen vogels? Waarom fladderen vlinders etc.

 

Reden 2: Het voedt de hersenen

Elke wetenschapper of biologie student zal het beamen, “hoe meer je leert over de natuur hoe meer je beseft dat je eigenlijk maar heel weinig over de natuur weet.” Maar ook hoe meer je weet, des te meer je wilt leren. Dus iedereen die zich bezig houd met de natuur zal zich nooit vervelen.

Reden 3: Het is gewoon mooi

Het is geweldig om te zien hoe bijvoorbeeld de zon door de wolken heen schijnt. Hoe de stralen door de takken van de bomen de grond weten te bereiken. Maar ook hoe schitterend de vogeltjes fluiten of het kikkerconcert klinkt. Zelfs de kleinste details aan insecten zien er adembenemend uit in een loeppotje.

Reden 4: Filosofisch interessant

Wanneer je je eenmaal realiseert dat de natuur erg complex, groot maar mooi is, kun je niet anders dan verwondert raken over wat het allemaal voor je betekent. Waarom heeft de mens zo’n prominente rol in het geheel? Hoe moet de mensheid hier mee omgaan? Vragen die je tot in de lengte van dagen bezig kunnen houden.

Reden 5: Religieuze reden

Sommige mensen geloven dat als je de natuur begrijpt je meteen begrijpt wat de plan van onze schepper is. De mens heeft een plekje op deze aarde en is er met een doel, dat doel staat vast in ons geloof. Recycling, behouden van wat we hebben en de verantwoordelijkheid van het individu komt dan allemaal neer op godsdienst.

Reden 6: Goed willen doen

Het beste voor hebben met de natuur. De aarde beter achterlaten dan je het kreeg. Goed willen doen voor de natuur. Allemaal redenen om je er mee bezig te houden, want alleen als je de natuur kent weet je wat het beste is. Recycling, schone lucht, schoon water, vervuiling en uitsterven van diersoorten kun je dan voorkomen.

Reden 7: Overleven

Als je gelooft dat de wereld verandert en dat er straks niet meer genoeg te vinden is in de supermarkt dan kan de natuur antwoord bieden. Want in de natuur kun je je eigen eten verbouwen. Leer hoe dit moet, maar ook hoe je dit eten moet opslaan en bewaren voor later. Hiervoor is kennis nodig van de bodem, hoe planten groeien, hoe ze te beschermen tegen kwalijke insecten en ziektes, maar er wel voor te zorgen dat ze bevrucht worden en vruchten gaan dragen.

 

Kortom:

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom jij je druk zou moeten maken om de natuur en je bezig moet houden met het bestuderen er van. Geen enkele is de enige juiste, maar een van die redenen zou voldoende moeten zijn om jou te stimuleren meer te weten te willen komen over de natuur.