Zelfredzaamheid = overleven

112 Natuuralarm > Zelfredzaamheid = overleven

Anyone could find themselves in an emergency situation, however, even the most basic survival knowledge could mean the difference between life and death. A basic understanding of survival techniques should enable anyone to travel through the wilderness with an increased level of confidence and enjoyment

Bron: http://www.wilderness-survival-skills.com/

Ben jij goed voorbereid op een onverwachte grote natuurramp of calamiteit? Test je zelf eens

Onderzoek wijst het uit

Uit onderzoek is gebleken dat maar weinig Nederlanders echt voorbereid zijn op een ramp. Voorbereid zijn op een ramp betekent niet alleen dat je weet welke rampen er kunnen plaatsvinden en dat je 112 kunt bellen.

Echt voorbereid zijn op een ramp betekent dat je je realiseert dat je bij een echte calamiteit misschien wel helemaal geen hulp krijgt. Misschien is alle infrastructuur naar jouw woonplaats verwoest, of zijn er duizenden andere mensen die er slechter aan toe zijn dan jij. Het kan zelfs zo zijn dat de buitenwereld in de eerste dagen na een zeer grote ramp niet eens weet wat de omvang van de ramp is, Ook kun je getroffen worden door een ramp in je vakantieland of terwijl je onderweg bent.

Als voorbeeld kun je de tsunami van 2004 nemen. Ook al waren er duizenden Europeanen getroffen, het duurde meer dan een week voordat de eerste voorzichtige schattingen spraken over 100.000 doden. Uiteindelijk bleek het aantal zelfs boven de 300.000 te liggen. Dit illustreert maar weer eens hoe moeilijk het is om de gevolgen van een ramp van buitenaf in te schatten.

Om niet nog meer in de problemen te komen moet je zelfredzaamheid tonen. In Limburg zijn in 2009 21 gemeenten een speciale campagne gestart. Het doel is simpel: wacht niet op hulp, maar probeer je zelf te redden.

Zelfredzaamheid

Hoe zelfredzaam je wilt zijn hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Een nuchter persoon zou kunnen denken, de kans dat mij zoiets overkomt is toch klein. Een pessimist is misschien wel iets te extreem voorbereid. Een optimist zou je naïef kunnen noemen, want die staat er wellicht niet bij stil. Hoe zelfredzaam ben jij?

Je kunt het natuurlijk ook heel anders benaderen. Met deze website kun je een hele interessante en leerzame weg inslaan waarin je veel leert over geologie, het weer en biologie. Deze kennis zal je wereld vergroten. Je gaat dingen zien die je anders nooit gezien zou hebben. Wat je er onbewust gratis bij krijgt is kennis over hoe je moet reageren vlak voor, tijdens of na een natuurramp.

In het ergste geval, en die kans is natuurlijk vrijwel nihil, moet je terugvallen op de natuur. In veel landen in de wereld zijn mensen op zichzelf aangewezen na een ramp. Na een aardbeving zitten soms tienduizenden mensen maanden lang zonder voldoende voedsel en schoon water. En dat midden in een strenge winter. En wat als dat jou overkomt? Hoe kom je aan water? Hoe voorkom je onderkoeling? Hoe bescherm je jezelf tegen ziektes en roofdieren?

Op dit moment kom je er vast achter hoeveel zelfredzaamheid jij zelf reëel vindt. Hopelijk kun je nu de vraag beantwoorden boven aan deze pagina.

Trouwens ook leuk: lees dit stukje uit 2007 eens.

Geef een antwoord