Water (H2O)

Water is een van de belangrijkste bouwstenen voor het leven op aarde. Water is een verbinding tussen twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Zo’n verbinding noemt men ook wel een chemische verbinding. Water kent drie vormen: Vast (ijs), vloeibaar en gas (waterdamp).

Water in het milieu

Omdat water overal in ons milieu voorkomt en voor van alles wordt gebruikt moeten we er zuinig mee omgaan. Water is namelijk niet alleen voor planten en dieren om te drinken en om in te leven. Water gebruiken mensen ook in fabrieken, in de WC, om planten te sproeien en bijvoorbeeld om in te zwemmen. Door de kringloop van het water komt vervuild water altijd weer terug in de voedselkringloop.

Waarom moeten we zuinig zijn met water?  Kun  je hier lezen.

Water op aarde

Alle drie de vormen kom je op aarde tegen. IJs op plaatsen waar het heel koud is zoals de bergen of de Noord en Zuidpool. Vloeibaar water vinden we in zee en in rivieren. 71% van het aardoppervlak is er mee bedekt. Tot slot waterdamp. Dit komt voor op plaatsen waar water in aanraking komt met iets heel heets, zoals bij geisers.

Water in de atmosfeer

De atmosfeer is de luchtlaag die zich om de aarde heen bevind. Hierin bevind zich ook heel veel water. Dit begint met het verdampen van water, waardoor wolken ontstaan. Onder invloed van koude en warme lucht kan deze damp in vloeibaar veranderen (regen) of zelfs vaste vorm aannemen, bevriezen (hagel, sneeuw). Kortom: water bepaalt voor een groot deel ons weer.

Waterkringloop

Water op aarde en in de lucht vormen samen een kringloop: de waterkringloop. Hieronder zie je de werking er van.

  1. De zee bevat het grootste deel van het water op aarde
  2. Onder invloed van de zon verdampt dit water en…
  3. vormt wolken. Uit die wolken kan dan neerslag ontstaan of…
  4. in de bergen eeuwige sneeuw.
  5. Smeltwater en regenwater stromen terug naar de zee via grondwater en rivieren

 

Related Items

1 reactie

Geef een reactie