Natuurstudie hulpmiddelen

5522_18040692711

Natuurlijk zijn er zeer vele hulpmiddelen om de natuur te bestuderen. Maar je hebt ze niet allemaal direct nodig hoor. Wij hebben ze allemaal voor jouw op een rijtje gezet, zodat je een beeld krijgt wat er allemaal is en wat ze voor jou kunnen betekenen. Veel van deze materialen kun je overigens in onze webshop kopen.

Veldgidsen

Boeken met soortbeschrijvingen erin, voorzien van kleurige afbeeldingen en foto’s in handig zakformaat.

Determinatiesleutels

Een vragenlijstje dat je moet helpen de soort op naam te brengen.

Zoekkaart

Aan de hand van afbeeldingen de soort op naam te brengen.

Loep

Hiermee kun je in het veld details vergroten van planten en dieren wat het determineren weer makkelijker maakt.

Loeppotje

Erg handig zijn de plastic potjes waarin je levende dieren (voornamelijk insecten) kun stoppen om ze te bekijken.

Verrekijker

Vogels en dieren op grote afstand dichterbij halen doe je met een verrekijker.

Binoculair

Een microscoop waarmee je kleine dieren thuis van dichtbij kunt bekijken.

Netten

Je kunt onderscheid maken tussen twee soorten netten, eentje om waterbeestjes te vangen en eentje om insecten om het droge te vangen. Wist je dat je deze dingen heel goed zelf kunt maken?

Lifetraps

Een val waarin je dieren levend vangt om ze na bestudering weer los te laten. De bekendste zijn de longworth lifetraps en trip trap lifetraps.

Batdetector

Met een bat detector kun je vleermuizen opsporen. Zij maken immers hele hoge geluiden die je normaal gesproken niet of nauwelijks hoort. Een bat detector maakt deze geluiden zichtbaar en hoorbeer waardoor jij kunt zien dat er een vleermuis zit, maar ook welke soort het is.

GPS

Een apparaatje dat de laatste jaren niet meer weg te denken is, de GPS. Aan de hand hiervan kun je vrij nauwkeurig bepalen waar in het veld je welke waarneming hebt gedaan. Erg handig voor statische waarnemingen zoals bijvoorbeeld vossenholen of mierennesten.

Excursieboekje

Een eenvoudig boekje met harde kaft dat precies groot genoeg is om in je jaszak te passen. Hierin schrijf je elke waarneming op die je doet om later te verwerken, terug te lezen of gebruiken bij een ander onderzoek. (meer)