H7 Eten

  • 7.1 Gezond eten
  • 7.2 Energie
    • Hoe kom je aan energie?
      • Energie
      • Energierijke stoffen
      • Koolhydraten
      • Vetten
      • Kilojoule
      • Kilocalorie
    • Hoeveel energie heb je nodig?
    • Waarom matig met vet?
      • Vetten
      • Te hoge bloeddruk
      • Kransslagaders
      • Hartinfarct
    • Waarom matig met suiker?
      • Tandbederf
      • Caries
      • Fluoride
      • Zuur
  • 7.3 Bouwen en beschermen
    • Waarvoor heb je bouwstoffen nodig
      • Bouwstoffen
      • Water
      • Eiwitten
      • Mineralen
      • Vetten
      • Calcium
      • Fosfor
    • Wat doen eiwitten in je lichaam?
      • Aminozuren
    • Hoeveel bouwstoffen heb je nodig?
      • Water
      • Eiwitten
      • Vetten
      • Mineralen
      • Vegetarier
    • Waarvoor zijn beschermende stoffen?
      • Beschermende stoffen
      • Vitaminen
      • Mineralen
      • ADH
      • Gebreksziekte
      • Eenzijdig eten
    • Wat zijn eetstoornissen?
      • Eetstoornis
      • Anorexia nervosa
      • Boulimia nervosa
  • 7.4 Voedselbederf
    • Waardoor bederft je eten?
      • Voedselbederf
      • Schimmels
      • Bacterien
      • Voedselinfectie
    • Hoe snel groeien bacteriën?
      • Schimmels
      • Sporen
      • Bacterien
      • Generatietijd
      • Lagfase
      • Groeifase
      • Stationaire fase
      • Afstervingsfase
    • Hoe voorkom je voedselbederf
      • Conserveren
      • Conserveermiddel
    • Hoe weet je of je iets nog kunt eten?
      • Houdbaarheidsdata
    • Wat zijn E-nummers?
      • Additieven
        • Kleur-geur en smaakstoffen
        • Conserveermiddelen
        • Anti-oxidanten
        • Emulgatoren
        • Stabilisatoren
  • 7.5 Veilig eten
    • Kun je van eten ziek worden?
      • Bacterien
      • Voedselinfectie
      • Toxinen
      • Schimmels
      • Voedselvergiftiging
      • Parasieten
      • Gastheer
      • Zware metalen
      • PCB’s
      • Dioxine
      • Productieketen
    • Hoeveel gifstof mag je binnenkrijgen?
      • Dosis
      • Toxisch
      • Dosis-effect diagram
      • No-effect-level
      • Aanvaardbare dagelijks inname
      • LD50
    • Hoe wordt de veiligheid gecontroleerd?
      • Nederlandse voedsel en warenautoriteit
    • Wat is het grootste gevaar in je voedsel?
      • Risico=gevaar x blootstelling
  • Verdieping: Honger en verzadiging
    • Wat bepaalt of je gaat eten?
      • Hypothalamus
      • Honger-verzadigingsmechanisme
    • Waardoor krijg je een hongergevoel?
      • Glucose
      • Bloedsuikergehalte
      • Rekzintuigen
      • Ghreline
      • Hormonen
    • Waardoor stop je met eten?
      • Verzadigingshormonen
    • Kun je verzadiging beïnvloeden?
H7 Eten