web
analytics
Steviol glycoside | GEOlution

    Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Steviol glycoside

Steviol glycoside is verantwoordelijk voor de zoete smaak in de bladeren van de Stevia rebaudiana oftewel honingkruid. Steviol glycoside is een verzamelnaam voor de verschillende zoetstoffen die gevonden worden in de Stevia plant. Afhankelijk van de zoetstof is het 40 tot 300 keer zoeter dan Sucrose.

Een stevia blad bestaat uit de volgende zoetstoffen:

  • 5–10% stevioside (250–300 X zoeter dan suiker)
  •  2–4% rebaudioside A  (350–450X zoeter dan suiker) en minst bitter
  • 1–2% rebaudioside C
  • ½–1% dulcoside A
  • En in nog veel geringere hoeveelheden Rebaudioside B, D, en E

Stevioside en Rebaudioside zijn de belangrijkste zoetstoffen in de Steviabladeren en werden voor het eerst in 1931 geïsoleerd door de Franse chemici Bridel en Lavielle.  Deze stoffen zijn hitte stabiel, ph stabiel en fermenteren niet. Bovendien hebben deze stoffen geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel en zijn ze niet dikmakend waardoor het zeer geschikt is voor diabetici en een koolhydraat vrij dieet.

Conclusie:

Als er op een verpakking Steviol glycoside staat is er waarschijnlijk een mengeling van bovenstaande stoffen gebruikt waardoor je er van uit mag gaan dat het product 250-300 keer zoeter dan suiker.

 

 

 

 

 

Citeer dit artikel als: Brouwers, C.I.J. (2012) Steviol glycoside. GEOlution. https://www.geolution.nl/omgeving/huis-en-tuin/stevia/steviol-glycoside.htm

Zie ook

Lees verder

Comments

This post currently has 12 responses

Geef een reactie

Sidebar