Wat is stevia

Wat is stevia?

stevia_blaadjes
stevia_blaadjes

De plant Stevia rebaudiana kennen we in Nederland als honingkruid maar wordt ook wel suikerblad of zoetblad genoemd. Steviaplanten kunnen een meter hoog worden en komen oorspronkelijk uit Zuid en Midden Amerika en Mexico. Hier gebruiken de Guaraní indianen de zoete bladeren al meer dan 1500 jaar om geneeskrachtige thee zoeter te maken. De plant is vernoemd naar de Spaanse botanist Pedro Jaime Esteve (1500–1556). De chemicus Ovidio Rebaudi ontdekte twee stoffen in de bladeren die de zoete smaak geven: stevioside en rebaudioside. Hier dankt de plant het tweede deel van zijn naam. In 1899 beschreef  de Zwitserse botanist Moisés Santiago Bertoni de plant nog nauwkeuriger. Daarom wordt ook de  naam Stevia rebaudiana Bertoni vaker gebruikt. Stevia wordt wereldwijd gebruikt en vooral in China geteeld. In Nederland wordt de plant op kleine schaal geteeld.

Is stevia veilig?

Op 14 november 2011 is het gebruik van stevia extract (steviolglycosiden) in de Europeese Unie door de European Food Safety Authority (EFSA) goedgekeurd. In de voedingsmiddelenindustrie gebruikt men hiervoor het E-nummer E960.

 

In welke producten zit stevia?

Stevia wordt aan veel producten toegevoegd zoals crème tegen eczeem of als antibacterieel middel in tandpasta. Behalve een geneeskrachtige werking is de zoete stof in de bladeren 300% zoeter dan suiker. Dankzij deze bijzondere zoete smaak wordt Stevia gebruikt in frisdranken, zuivelproducten, sauzen, fruitwijn en likeur. Aan bier kan geeft het een stevigere schuimkraag. We hebben al veel producten met Stevia beschreven, maar voegen geregeld nieuwe producten toe. Voor een overzicht klik je hier.