Zelf stevia telen en kweken

Stevia rebaudiana is een subtropische plant en is in ons koelere klimaat moeilijker te telen. Toch kun je ze een groot deel van het jaar buiten zetten en er van profiteren. Een blaadje is immers voldoende om een hele pot thee te zoeten. De plantjes kunnen enkele dagen lichte vorst doorstaan en hebben door hun zoetheid een natuurlijke afweer tegen schadelijke insecten zoals sprinkhanen.

Zelf Stevia rebaudiana telen en kweken

Februari – april

Als je zelf de plantjes wilt opkweken kun je het beste in februari zaaien. Het percentage zaden dat opkomt is meestal rond 10%. Er moet dus veel zaad worden gestrooid. Bij kruisbestuiving is het opkomstpercentage 80%. Als de grond vochtig blijft kiemen de zaden na twee weken op kamertemperatuur. Hogere temperaturen zorgen voor een kortere kiemtijd. Houdt de grond vochtig, zorg voor een goede ventilatie en voldoende licht. Als dat niet lukt, kan er ook in maart of april worden gezaaid.

Mei

Rond IJsheiligen kunnen de opgekweekte plantjes buiten worden gezet. Dat kan in volle grond maar ook in potten en bloembakken. In de volle grond kun je rijen maken met 50 cm. tussenruimte en ongeveer 40 cm. tussen de planten. Door regelmatig te oogsten vertakken de planten en worden ze breder. Ze hebben deze ruimte dan nodig om te groeien. Als je minder ruimte hebt kun je ze ook in potten zetten. Gebruik dan grote potten van 25 cm. Dit heeft ook als voordeel dat je ze met slecht weer of in de winter binnen kunt halen. Stevia groeit het beste in zure en zanderige leemgrond. Met tuinaarde zijn goede ervaringen, met potgrond minder. Ze reageren goed op bijmesten. Humus werkt erg goed, omdat dit vocht vasthoudt en uitdrogen voorkomt. Ook geeft dit langzaam stikstof af. Kunstmest met een hoog stikstofgehalte heeft geen voorkeur.

Stevia rebaudiana stekken in Weckpotten

Juni – oktober

Als de planten groot genoeg zijn kunnen ze worden geoogst. Het beste is om te wachten tot de plant 10 bladparen heeft. Je kunt deze dan afknippen boven het vierde bladpaar op ongeveer 25 cm. hoogte. Vanuit dit punt komen nieuwe uitlopers. Bij een nieuwe oogst mogen deze tot het 1e bladpaar na de vertakking worden afgeknipt. De oogst kan worden verwerkt of om te stekken. Gebruik bij het stekken niet al te kleine uiteinden. Haal dan de onderste blaadjes van het steeltje af en voed ze van onder af, bijvoorbeeld in een bakje met water. De blaadjes kun je drogen.  Als er voldoende wortels zijn ontwikkeld kunnen de stekjes in de grond worden geplant.

Oktober

In oktober gaan de steviaplanten bloeien. De kleine witte bloemen hebben veel energie nodig, waardoor de plant minder snel groeit en energie (zoetstof) aan de bladeren onttrekt. Dit kun je voorkomen door de knoppen er uit te halen.

November – januari

Tot de eerste nachtvorst kan er worden geoogst. Als de planten wat ouder zijn en zeker 50 cm. groot kunnen ze enkele dagen lichte vorst doorstaan. Daarna verwelken ze. Indien ze in potten staan kunnen de planten worden afgeknipt en binnen worden bewaard. Belangrijk is dat de kluit niet bevriest. Wie de mogelijkheid heeft kan ook stekjes binnen houden tot na de winter.

2 reacties

Laat een bericht achter Reactie annuleren