#1 Verkennings opdrachten

Ga naar buiten en loop (wel opletten) een klein stukje over straat. Kijk eens naar de bomen en struiken en naar de kleine plantjes die daar omheen groeien. En de plantjes die tussen de stoeptegels groeien.  Bekijk ze goed en ontdek dat daar kleinen beestjes wonen. Ontdek dat als je planten en dieren bekijkt, je je minder druk maakt over de dingen om je heen. Je let minder op de drukte om je heen, terwijl je wel heel veel ontdekt. [Terug naar ontdekken]

Na de verkenningstocht kun je iets bijzonders gaan onderzoeken om in je verslag te zetten.

#1.1 De steen

Til een steen op, bijvoorbeeld een losse steen in het bos of in het plantsoen. Kijk eens goed wat daar onder zit.  Zie je gangetjes lopen? Zie je misschien zelfs besstjes lopen?

Kijk niet te lang, want je hebt ze verstoord. Leg de steen rustig en op de zelfde plek weer terug.

 #1.2 De boom

Bomen zijn heel bijzonder, want in een boom wonen heel veel dieren en er groeien ook plantjes op. Kijk maar goed op de stam en in de holtes die er zijn.

Onderaan de stam, waar de boom uit de grond komt, is vaak veel te zien. Hier zijn holletjes van kleine dieren te zien en soms zie je zelfs een keuteltje liggen.

 #1.3 Landkaart

Je kunt veel over je omgeving ontdekken vanuit de luie stoel door bijvoorbeeld een landkaart te bestuderen van jouw stad of buurt.

Maak ook zelf een kaart van de plekken die je hebt ontdekt. Leuk voor in je verslag.