web
analytics
Zelf weer maken | GEOlution

    Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Zelf weer maken

Zie ook: zonnewijzer maken

Hieronder staan een paar simpele experimenten die je redelijk eenvoudig zelf thuis kunt doen. Je vind meer informatie over deze onderwerpen op de weer-site van ons.

Zelf onweer maken

Ok, onweer zal het niet worden maar het is wel leuk. Onweer ontstaat door wrijving tussen twee luchtsoorten. Je kunt dit nabootsen met de volgende spullen:

-Een donkere kamer (‘s avonds)
-Een opgeblazen ballon
-Een stoffen doekje
-Je eigen hoofd maar de kat of hond werkt ook.

Wrijf met de stoffen doek een tijdje over de ballon. Houdt de ballon in de donkere kamer bij je haren, en voila: je ziet vonkjes en als je stil bent kun je “de bliksem” horen knetteren.

Zelf wind maken

Zelf kun je ook wind maken. Dat kun je op verschillende manieren doen. De simpelste manier is met een waaier. Neem een groot boomblad of stuk papier en wapper daarmee. Je merkt dat er wind ontstaat. Dat kan heel fijn zijn als het heel warm is en je wat verkoeling zoekt.

Een andere manier is met een ballon. Hiermee kun je de wind ‘vangen’. Blaas de ballon op maar doe er geen knoopje in. Laat de lucht langzaam uit de ballon ontsnappen en er ontstaat een verfrissend briesje.

Je kunt natuurlijk ook gewoon met je mond blazen. Dat is nog wel het gemakkelijkste…

Liedjes over het weer en seizoenen

Citeer dit artikel als: Brouwers, C.I.J. (2009) Zelf weer maken. GEOlution. https://www.geolution.nl/ontdekken-2/weer-maken.htm

Zie ook

Lees verder

  • DroogteDroogte In de meteorologie bedoelt men met droogte dat er gedurende een langere periode geen […] Posted in weer
  • Onweer en bliksemOnweer en bliksem Onweer > Onweer en bliksemHet is een warme dag geweest. Het is al drie […] Posted in weer
  • WeersverschijnselenWeersverschijnselen Weersverschijnselen Op deze pagina verwijzen we door naar […] Posted in weer
  • AlarmcoderingenAlarmcoderingen weeralarm > Alarmcoderingen Alarmcodes zijn in Nederland nog maar […] Posted in weer
  • Polar lowPolar low Winter > Polar low Een polar low is een klein lagedrukgebied dat vanuit de […] Posted in weer

Comments

So empty here ... leave a comment!

Geef een reactie

Sidebar