Groene knolamaniet (Amanita phalloides)

Paddenstoelen > Soorten > Groene knolamaniet

Amanita phalloides

De groene knolamaniet is een steeltjeszwam en een van de giftigste paddestoelen die in ons land voorkomt. Het eten van de paddestoel zal in bijna alle gevallen binnen enkele dagen leiden tot de dood. De groene knolameniet wordt vaak verward met champions waardoor de paddestoel zo berucht is om zijn gevaar.

Lees en reageer: Dodelijk: champion met groene weerschijn…

Beschrijving

De hoed van deze giftige  paddestoel is tussen de 4 en maximaal 15 centimeter groot, glad en fijn gestreept vanuit het midden van de hoed. Deze is bolvormig en wordt naar de rand toe steeds vlakker. De kleur varieert van wit, gelig met een groenige schijn.

De lamellen zijn wit van kleur en zitten dicht op elkaar.

Hoed bolvormig, vlak aan de rand,

De witte steel is glad, die tot twee centimeter dik en kan 10 centimeter hoog worden. De witte kraag is eveneens wit  of eenigzins vlokkig.

Bij de beurs of knol verdikt de steel. De aanwezige beurs is een van de belangrijkste verschillen met championsoorten, die hebben deze beurs namelijk niet. De beurs is creme of wit kleurig.

De geur van de paddestoel is weeïg-zoetig

Voorkomen

De paddestoel is in delen van het land zeer algemeen. Met name in de duinstreek van Noord-Holland, de Veluwe en Noord-Brabant komt de paddestoel in grote getale voor. Elders in het land zie je de paddestoel minder of zelden.

De paddestoel houd van een voedselrijke bodem in loofbossen en lanen. Met name bij eiken is een zeer geschikte plaats. Ook bij hazelaars, beuken en kastanjes kan de paddestoel groeien.

De periode dat je de amaniet aantreft is met name van juni tot oktober.

Het phalloides syndroom

De amaniet bevat maarliefst 8 verschillende toxinen die giftig zijn, waaronder het dodelijke alfa-amanitine. Na het eten meer dan 50 gram van de paddestoel zul je in eerste instantie niet ziek worden. Pas na een paar uur zul je last krijgen van hevige buik pijn en krampen. Na ongeveer een dag of twee lijkt het er op dat de verschijnselen over gaan. De pijn vermindert en je herstelt. De nieren maar met name de lever zijn in de dagen er voor echter zo zwaar aangetast dat na drie tot vier dagen de dood intreed.  Deze verschijnselen noemen we het Het phalloides syndroom.

Als de eerste symptomen, de buikpijn, optreden is het echter al te laat om de maag leeg te pompen. De enige levensreddende ingreep in dit stadium is een directe levertransplantatie. Een donorlever zal zelden op zo’n korte termijn beschikbaar zijn.