Hooikoorts

Hooikoorts

Branderige ogen, benauwd, tranende ogen, jeuk. Meestal word hooikoorts geassocieerd met mooi weer in de lente en zomer. En eigenlijk is dat niet zo vreemd, want juist dan gaan de planten bloeien die hooikoorts veroorzaken. Hooikoorts is niet bij iedereen even erg. Maar als je er erg veel last van hebt kan dat in bepaalde perioden van het jaar je leven behoorlijk lastig maken.

Hooikoorts is geen koorts, met hoge temperaturen. Het is een allergische reactie van je lichaam op stoffen die eigenlijk niet schadelijk zijn. Je immuunsysteem laat zich dan voor de gek houden. 30% van de Nederlanders heeft aanleg voor allergie, maar slechts bij 5% veroorzaakt het lichte of zwaardere gezondheidsproblemen. Zoals hierboven te lezen is heeft hooikoorts te maken met bloeiende planten. Vandaar dat dit onderwerp in de Planten site staat.

Pollen

Pollen zijn de zaadjes die in stuifmeel zitten. Ze zijn zo klein dat je ze niet kunt zien: 0,025 mm groot. Planten maken stuifmeel om zich te vermeerderen. De wind speelt hierbij een belangrijke rol. De wind neemt het stuifmeel namelijk mee naar planten van de zelfde soort. Zo kan het stuifmeel van de ene plant de andere plant bevruchten. Stuifmeel zit dus in de lucht en als wij daar mee in aanraking komen kan dat een allergische reactie veroorzaken.

Het hangt van persoon tot persoon af voor welke pollen je allergisch bent. De ene persoon rageert op wilde grassen, de ander op stuifmeel van de berk. Omdat planten op verschillende momenten in het jaar bloeien kun je van te voren aangeven wanneer je er last van zal hebben, ten minste, als je weet waar je allergisch voor bent. Allergene pollen, of wel de pollen waar mensen allergisch voor kunnen zijn komen voor onder verschillende plantsoorten waaronder de grassen, de berk, els en bijvoet.

Pollenkalender

Omdat je weet wanneer planten bloeien kun je een kalender opstellen van allergene pollen. Zo’n kalender noem je pollenkalender of hooikoorts kalender. Het hangt echter wel van het weer af wanneer de planten precies bloeien. Vaak geeft men bij het weerbericht ook informatie voor hooikoortspatiënten. Een aantal kalenders staan hier onder.