Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Apollo

Apollo oftewel Phoibos Apollon is een van de belangrijkste goden in de Griekse mythologie. Hij wordt  ook wel eens de vertegenwoordiger van rationele schoonheid en orde beschouwd.

Ook wordt hij de god van verzoening, ziekte en gezondheid maar ook muziek en de zon genoemd.

Apollon is de zoon van Zeus en Leto, en de tweelingbroeder van Artemis. Toen zijn moeder in verwachting was, werd zij door Hera, de jaloerse vrouw van Zeus, vervolgd. Ze kon ze nergens een rustplaats vinden om te wachten tot de kinderen geboren werden. Uit vrees voor Hera durfde geen land haar binnen te laten, tot eindelijk het kleine eiland Delos haar een schuilplaats verschafte. Het eiland werd door Poseidon op vier zuilen in de bodem van de zee vastgezet. Op dit eiland, aan de voet van de berg Kynthos, bracht Leto, in de schaduw van een palmboom, na negen dagen lijden eerst Artemis en vervolgens Apollon ter wereld.

De godin Themis reikte de pasgeboren Apollo nektar en ambrozijn, waarop hij meteen opgroeide tot een schone en krachtige jongeman en riep: “de citer zal mij dierbaar zijn en de boog, en aan de mensen zal ik verkondigen de onbedrieglijke wil van Zeus.” Heel Delos schitterde bij de geboorte van de god met een glansrijk licht.

 

Comments

So empty here ... leave a comment!

Geef een antwoord

Sidebar